Τερματικό στο Βασιλικό: «Αγνοείται» το χρονοδιάγραμμα της κοινοπραξίας

«Τρέχουν» να προλάβουν για ολοκλήρωση πριν το 2025 - Πίσω στα χρονοδιαγράμματα η προβλήτα - Ο Charles Έλληνας αναλύει στο Economy Today τις τρεις σημαντικότερες προκλήσεις μέχρι να «δούμε» φυσικό αέριο - Γιατί πρέπει να κλείσουν ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση του τερματικού και γιατί το καλύτερο timing είναι «τώρα»

Οι εργασίες για το τερματικό στο Βασιλικό συνεχίζονται κανονικά ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, αποκαλύπτοντας, ωστόσο, ότι η κινεζική κοινοπραξία δεν έχει δώσει το χρονοδιάγραμμά της, με το Υπουργείο, όμως, να ευελπιστεί ότι το έργο θα ολοκληρωθεί εντός του 2024.

Όπως είπε ο Υπουργός, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, μετά τη συνάντηση με την ηγεσία της εταιρείας από την Κίνα, η κινητοποίηση ήταν άμεση. «Την επόμενη μέρα είχαν επανέλθει στην εργασία τους οι πρώτοι οι οποίοι θα έπρεπε να επανέλθουν, που είναι οι συγκολλητές των αγωγών. Αυτή τη στιγμή εξελίσσονται οι συγκολλήσεις και το τι αναμένεται από την εταιρεία είναι τις επόμενες μέρες να μας υποδείξει έναν κατάλογο, ώστε να εκδώσουμε βίζες για ακόμα 120 εργάτες, οι οποίοι θα έρθουν από την Κίνα για σκοπούς ολοκλήρωσης του τερματικού».

Ελπίζουν για ολοκλήρωση εντός του έτους

Όσο για το πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί το έργο, ο κ. Παπαναστασίου απάντησε ότι «στόχος μας σαν υπουργείο και σαν κυβέρνηση είναι, μετά από πολλές αναβολές, επιτέλους να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του χρόνου. Δεν είναι εύκολο το χρονοδιάγραμμα για μέχρι τέλος του χρόνου, αλλά αυτός είναι ο στόχος». Ερωτηθείς αν έχει λάβει το χρονοδιάγραμμα από την κοινοπραξία, ο Υπουργός Ενέργειας απάντησε αρνητικά και δικαιολόγησε το γεγονός λέγοντας ότι «περιμένουν να δουν το εργατικό προσωπικό που θα καταφέρουν να φέρουν στην Κύπρο για να μπορέσει να προχωρήσει η κατασκευή».

Τρεις σημαντικές προκλήσεις 

Σχολιάζοντας στο Economy Today τις δηλώσεις του Υπουργού, ο Ειδικός σε θέματα Φυσικού Αερίου, Τσαρλς Έλληνας εξέφρασε επίσης, την άποψη πως εάν οι εργασίες συνεχιστούν απρόσκοπτα, τότε είναι εφικτή η ολοκλήρωση του έργου μέχρι το τέλος του 2024, διευκρινίζοντας πως το ζήτημα είναι επίσης να παραδοθεί και το FSRU (Μονάδα Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου) στην Κυπριακή Δημοκρατία. 

Ερωτηθείς για το πότε θα δούμε φυσικό αέριο σε περίπτωση που επαληθευτεί το best case σενάριο, ο κ. Έλληνας στάθηκε σε τρεις ιδιαίτερα σημαντικές προκλήσεις:  

  1. Τη σύναψη συμβολαίων αγοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου 
  2. Τη διασύνδεση των αγωγών φυσικού αερίου από το τερματικό στους ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς της ΑΗΚ και της PEC
  3. Τα επίπεδα ετοιμότητας της ΑΗΚ 

 

Εμπιστοσύνη.. γιοκ

Για το πρώτο θέμα, ο κ . Έλληνας ανέφερε πως δεν έχουν ακόμη «κλείσει» συμβόλαια αγοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου κάτι, που όπως εξήγησε, αποτελεί ευθύνη της ΔΕΦΑ. Τόνισε πως επείγει να προχωρήσουμε με μακροχρόνια συμβόλαια διαφορετικά η εναλλακτική θα είναι η αγορά “spot” , που δεν αποτελεί την καλύτερη επιλογή. 

Αναφερόμενος όμως στον ρόλο της ΔΕΦΑ, ο κ. Έλληνας υπογράμμισε πως για αυτό το σημείο υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό, αφού ο Υπουργός Ενέργειας με δική του απόφαση πήρε στην ουσία μακριά από τη ΔΕΦΑ και την ΕΤΥΦΑ την ευθύνη, αναλαμβάνοντας να διαχειριστεί τα του τερματικού εσωτερικά στο Υπουργείο. 

Η απόφαση λήφθηκε στον απόηχο των γνωστών προβλημάτων - που πρέπει να εξετασθούν ανεξάρτητα και να απονεμηθούν ευθύνες - και της αναστολής από πλευράς κοινοπραξίας των εργασιών στο Τερματικό του Βασιλικού, καθώς βρισκόταν -και ακόμη βρίσκεται - σε εξέλιξη διαδικασία διαιτησίας σε δικαστήριο του Λονδίνου μεταξύ ΕΤΥΦΑ και CPP. Ο κ. Έλληνας διερωτήθηκε πως «εάν ο Υπουργός δεν έχει εμπιστοσύνη σε ΔΕΦΑ και ΕΤΥΦΑ, που έχουν και την ευθύνη για την αγορά LNG και πώληση του φυσικού αερίου στην ΑΗΚ, τι σημαίνει αυτό σε βάθος χρόνου;». Όπως είπε, ο Υπουργός Ενέργειας θα πρέπει να ξεκαθαρίσει, το τι μέλλει γενέσθαι με τους δύο οργανισμούς και εάν έχει πρόθεση να προβεί σε αλλαγές. 

Υπενθύμισε ακόμη, πως το γεγονός ότι οι εργασίες ξαναξεκίνησαν δεν σημαίνει πως σταμάτησε η διαδικασία διαιτησίας. Αντιθέτως, μεταφράζεται ως αποδοχή από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας ότι θα σεβαστεί το όποιο αποτέλεσμα, κάτι που αναμένεται πως θα στοιχίσει στο κράτος αρκετά εκατομμύρια.

Ουδέν νεότερο για τους αγωγούς 

Στη συνέχεια, εστιάζοντας στην κατασκευή του συστήματος αγωγών, μέσα από το οποίο θα μεταφέρεται το φυσικό αέριο από το τερματικό στους ηλεκτροπαραγωγούς σταθμούς της ΑΗΚ και της PEC, ο κ. Έλληνας επεσήμανε πως η τελευταία φορά που ακούστηκε κάτι για το εν λόγω ζήτημα ήταν πριν από μερικούς μήνες, όταν ο διαγωνισμός είχε ακυρωθεί. «Να μην φτάσουμε σε σημείο να ολοκληρωθεί το τερματικό και να μην μπορούμε να το αξιοποιήσουμε επειδή δεν θα έχει ενωθεί με τους αγοραστές του φυσικού αερίου», προειδοποίησε. 

Ανέφερε πως εάν όντως το χρονοδιάγραμμα που λέει ο Υπουργός Ενέργειας επιτευχθεί, τότε η διαδικασία αυτή επείγει καθώς σε αντίθετη περίπτωση κάθε μήνας που χάνεται θα σημαίνει πρόσθετο κόστος για την Κύπρο. 

Στην ΑΗΚ το μπαλάκι, κάθε μήνα θα ανεβαίνει ο λογαριασμός

Αναλύοντας την τρίτη πρόκληση, ο κ. Έλληνας στάθηκε στην προετοιμασία που χρειάζεται να προβεί η ΑΗΚ προκειμένου να μπορεί να δεχθεί το φυσικό αέριο και διαμήνυσε πως θα πρέπει να επισπευσθεί. «Είναι καλό να λέει ο Υπουργός ότι το Τερματικό θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά υπάρχουν ταυτόχρονα κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν από πλευράς Αρχής Ηλεκτρισμού για να μην χάνουμε καιρό»,  σημείωσε, επαναλαμβάνοντας πως κάθε μήνα που θα χάνουμε θα συνεχίσουμε να έχουμε μεγάλο κόστος. 

Τώρα το κατάλληλο timing, θα μειωθεί κατακόρυφα το κόστος

Ο Τσάρλς Έλληνας αναφέρθηκε παράλληλα, σε μία πολύ σημαντική πτυχή που αφορά την τιμή του φυσικού αερίου, η οποία βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα το τελευταίο διάστημα. Όπως εξήγησε, η τιμή του φυσικού αερίου θα παραμείνει χαμηλή, γεγονός που σημαίνει πως η μετάβαση από μαζούτ σε φυσικό αέριο θα χαμηλώσει το κόστος των καυσίμων της ΑΗΚ κατά 2/ 3 αν όχι περισσότερο.  

Πέραν δηλαδή από την εξοικονόμηση εκατομμυρίων που θα προκύψει από την τερματισμό της καταβολής προστίμων για τους θερμοκηπιακούς ρύπους που κάθε χρόνο καλείται να πληρώσει η Κυπριακή Δημοκρατία, η μετάβαση θα σημάνει πρακτικά και σοβαρότατες εξοικονομήσεις από πλευράς της ίδιας ΑΗΚ με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους καταναλωτές. Γι' αυτό, τόνισε, πως επείγει τα τρία σημεία πιο πάνω να κλείσουν ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση του τερματικού.

Πίσω στα χρονοδιαγράμματα η προβλήτα

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά την παρέμβασή του, ο Γιώργος Παπαναστασίου σημείωσε ότι «το μεγάλο θέμα γύρω από την κατασκευή είναι η προβλήτα, η οποία είναι πολύ πίσω στα χρονοδιαγράμματά της. Είναι ένα βαρύ έργο, το οποίο είναι μέσα στη θαλάσσια περιοχή του Βασιλικού. Το χερσαίο κομμάτι δεν μας πολυανησυχεί, διότι ήδη εξελίσσεται και είναι η συγκόλληση και η λειτουργία των αγωγών».

Όσο για την πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επεξεργασίας φυσικού αερίου, το ΕΤΥΦΑ Προμηθέας, ο κ. Παπαναστασίου ανέφερε ότι «το πλοίο έχει ολοκληρωθεί σχεδόν στην Κίνα. Και όταν λέω σχεδόν, εννοούμε ότι παραμένει η πιστοποίησή του, ώστε να μπορέσουμε να το παραλάβουμε. Αναμένουμε αυτή τη βδομάδα να γίνει μία επαφή του Υπουργείου και της εταιρείας με τον νηογνώμονα, ο οποίος θα δώσει αυτή την πιστοποίηση για να ακούσουμε και από τα ίδια τα λόγια του νηογνώμονα τι ακριβώς θα συμβεί τις επόμενες βδομάδες».

Διαβάστε επίσης: Φωτοβολταϊκά για Όλους: «Εντός της εβδομάδας οι πρώτες προεγκρίσεις»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ