Νέα άνοδο τιμών στο πετρέλαιο φέρνει η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent έσπασαν το φράγμα των 80 δολαρίων το βαρέλι

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν έως και 1% την Παρασκευή καθώς οι εντάσεις συνεχίστηκαν στη Μέση Ανατολή μετά τις επιθέσεις των Χούθι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, αν και η απόφαση της Αγκόλα να αποχωρήσει από τον ΟΠΕΚ έθεσε ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του οργανισμού στη στήριξη των τιμών.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent αυξήθηκαν κατά 70 σεντς, ή 0,9%, σπάζοντας το φράγμα των 80 δολαρίων το βαρέλι στις 07:00 ώρα Ελλάδας, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού αυξήθηκαν κατά 66 σεντς, ή 0,9%, στα 74,55 δολάρια το βαρέλι.

Και τα δύο συμβόλαια αυξήθηκαν για δεύτερη εβδομάδα, το καθένα πάνω από 4%, καθώς η ναυτιλία πλήττεται από αύξηση τιμών.

Οι αυξανόμενοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι λόγω των διαταραχών της επίθεσης στην Ερυθρά Θάλασσα υποστηρίζουν τον τρέχοντα ανοδικό τόνο στις τιμές του πετρελαίου, δήλωσε ο Kelvin Wong, ανώτερος αναλυτής αγοράς στον OANDA.

Αποφεύγουν την Ερυθρά Θάλασσα

Περισσότεροι θαλάσσιοι μεταφορείς αποφεύγουν την Ερυθρά Θάλασσα λόγω επιθέσεων σε πλοία που πραγματοποιούν οι αντάρτες Χούθι από την Υεμένη, σε μια απόφασή τους που επικαλείται την υποστήριξη των Παλαιστινίων που μάχονται στη Γάζα εναντίον του Ισραήλ. Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει διακοπές στο παγκόσμιο εμπόριο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, η οποία διαχειρίζεται περίπου το 12% του παγκόσμιου εμπορίου.

Η γερμανική Hapag-Lloyd και η OOCL του Χονγκ Κονγκ ήταν οι πιο πρόσφατες εταιρείες που δήλωσαν ότι θα απέφευγαν την Ερυθρά Θάλασσα αλλάζοντας τη διαδρομή των πλοίων τους ή αναστέλλοντας τα δρομολόγια.

Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν την Τρίτη μια πολυεθνική επιχείρηση για τη διαφύλαξη του εμπορίου στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά οι Χούθι δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να πραγματοποιούν επιθέσεις. Στην πολυεθνική επιχείρηση, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη και ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, θα συμμετάσχει με αποστολή φρεγάτας και η Ελλάδα.

Οι αναλυτές πάντως δηλώνουν ότι ο αντίκτυπος στον εφοδιασμό πετρελαίου μέχρι στιγμής ήταν περιορισμένος από τις πιο πάνω εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του αργού πετρελαίου της Μέσης Ανατολής εξάγεται μέσω των Στενών του Ορμούζ.

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε επίσης: Οι επιθέσεις στην Ερυθρά, η δίδυμη κρίση Σουέζ – Παναμά και γιατί όλα ακριβαίνουν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ