Νέα διαμάχη για την ΑΗΚ και το άνοιγμα της αγοράς

Συνδικαλιστές της ΑΗΚ απορρίπτουν καταγγελίες του Συνδέσμου Ανταγωνιστικής Αγοράς Ηλεκτρισμού για ανάπτυξη αγοράς

Συνδικαλιστικές οργανώσεις της ΑΗΚ με ανακοίνωση που εξέδωσαν την Τετάρτη απορρίπτουν καταγγελίες του Συνδέσμου Ανταγωνιστικής Αγοράς Ηλεκτρισμού (ΣΑΑΗ) σε επιστολή του προς την Επίτροπο Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την ανάπτυξη της Αγοράς Ηλεκτρισμού, όπως είδαν το φως της δημοσιότητας στον Τύπο.

Στην ανακοίνωση αναφέρουν ότι ο ΣΑΑΗ καταγγέλλει αργή ανάπτυξη Δικτύων και Υποδομών ηλεκτρισμού από την ΑΗΚ, αμφισβητεί την σωστή λειτουργία της Αγοράς, αποδίδοντας στην ΑΗΚ δήθεν μη συμμόρφωση της στις απαιτήσεις του  Λογιστικού και Λειτουργικού Διαχωρισμού, και «με σκοπιμότητα επιρρίπτουν ευθύνες και στις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην ΑΗΚ και μας αποδίδουν τάχα τον επηρεασμό πολιτικών αποφάσεων».

«Με αυτή τους την τοποθέτηση στην ουσία αμφισβητούν και προσβάλλουν, τόσο την Εκτελεστική, όσο και την Νομοθετική Εξουσία», αναφέρει η ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση οι οργανώσεις αναφέρουν ότι ο ΣΑΑΗ ενοχλείται «από το θάρρος και την επιμονή των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων να πληροφορούν σωστά την κοινή γνώμη, τους πολίτες αυτού του τόπου για όσα συνέβαιναν και συμβαίνουν στον Τομέα της Ενέργειας».

«Αυτό δεν θα μας εμποδίσει να εκφράσουμε τις θέσεις και απόψεις μας, παρόλο που υποχρέωση για διάψευση των καταγγελιών του Συνδέσμου ΣΑΑΗ, καθώς και στήριξη των αποφάσεων τους, έχουν τόσο η ΑΗΚ, όσο και το Υπουργείο Ενέργειας, η ΡΑΕΚ και ο ΔΣΜΚ», σημειώνουν.

Αναφέρουν ότι η Πολιτεία αποφάσισε για το συμφέρον της οικονομίας του τόπου, όπως η ΑΗΚ δραστηριοποιηθεί στο νέο περιβάλλον με τη μορφή Καθετοποιημένου Οργανισμού, Λογιστικά και Λειτουργικά Διαχωρισμένου και ότι η ΑΗΚ έχει προσαρμοστεί και λειτουργεί με γνώμονα την απόφαση αυτή.

«Πέραν τούτου, η ΑΗΚ έδωσε ό,τι της ζητήθηκε για να λειτουργήσει η Αγορά και συμμετείχε στην πρώτη και συμμετέχει ανελλιπώς και στην δεύτερη δοκιμαστική περίοδο λειτουργίας της Ανταγωνιστικής Αγοράς Ηλεκτρισμού που διεξάγεται από τον Ανεξάρτητο Λειτουργό Αγοράς», σημειώνουν.

Οι συνδικαλιστές αναφέρουν επίσης πως ο ΣΑΑΗ γνωρίζει πολύ καλά ποιοί έχουν φροντίσει να αποκλείσουν την πρόσβαση και να στερήσουν την ΑΗΚ από το να χρησιμοποιεί τεχνολογίες για μείωση του κόστους της παραγωγής της.

«Για χάρη της ιστορικής αλήθειας αναφέρουμε πως οι ίδιοι, μάλιστα μέσω του Προέδρου τους, έχουν παραδεχτεί δημόσια ότι πραγματοποιούν υπερκέρδη», αναφέρουν.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις τονίζουν πως είναι σε  αναμονή της όποιας επίσημης δραστηριοποίησης, τόσο από τους επηρεαζόμενους Φορείς, όσο και από τα αρμόδια Υπουργεία τα οποία έχουν πάρει τις σχετικές αποφάσεις, «που να αποκαθιστά την πραγματικότητα, ιδιαίτερα μάλιστα όταν το μόνο που έχουν να επιδείξουν διαχρονικά είναι να παρεμβάλλουν εμπόδια στην ομαλή λειτουργία των δραστηριοτήτων της ΑΗΚ».

ΚΥΠΕ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πολλαπλασιάστηκε η συνεισφορά του στοιχήματος στην οικονομία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ