Καμπανάκι αγελαδοτρόφων για χαλλούμι - Ζητούν συνάντηση με ΠτΔ

Σε επιστολή τους προς τον Πρόεδρο, οι αγελαδοτρόφοι τονίζουν ότι τα ποσοστά γάλακτος που θα καθοριστούν στο νέο διάταγμα όσο και η πολιτική που προδιαγράφεται είναι καταστροφική τόσο για την αγελαδοτροφία όσο και για την γαλακτοβιομηχανία του τόπου. 

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη ζητεί η Συντονιστική Επιτροπή Αγελαδοτρόφων για συζήτηση των θέσεων της για οριστική επίλυση του θέματος του χαλλουμιού.

Σε επιστολή τους προς τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, οι αγελαδοτρόφοι αναφέρουν ότι έχουν γίνει τεράστιες επενδύσεις στην Αγελαδοτροφία με την χρήση και Ευρωπαϊκών κονδυλίων οι οποίες θα πρέπει να τιμηθούν ενώ τονίζεται ότι το χαλλούμι κτίστηκε από την αγελαδοτροφία και δεν αποδέχονται πολιτικές οι οποίες θα την εκτοπίσουν.

Όπως αναφέρουν, την 27η Ιουνίου, 2024 δέχτηκαν τηλεφωνική πρόσκληση από το Υπουργείο Γεωργίας για συνάντηση με την Υπουργό Γεωργίας στις 4 Ιουλίου 2024 για συζήτηση του θέματος του Χαλλουμιού.

Την 3η Ιουλίου 2024 ενημερώθηκαν από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι η Υπουργός Γεωργίας θα διενεργούσε συναντήσεις με τους εμπλεκόμενους για έκδοση νέου διατάγματος για καθορισμό της ελάχιστης ποσόστωσης συμμετοχής του αιγοπρόβειου γάλακτος για την παρασκευή του χαλλουμιού ΠΟΠ.

Περαιτέρω αναφέρουν ότι ήρθε εις γνώση τους μέσω δημοσιεύματος ότι, η Υπουργός Γεωργίας μετά την συνάντηση που είχε με τους τυροκόμους, αιγοπροβατοτρόφους και αγελαδοτρόφους, θα εκδώσει νέο διάταγμα με το οποίο θα οριστεί από 10 Ιουλίου 2024 μέχρι και τις 15 Αυγούστου 2024 ποσοστό αιγοπρόβειου γάλακτος στην παραγωγή χαλλουμιού 25%, όπως είναι σήμερα. Την περίοδο μεταξύ της 16ης Αυγούστου 2024 και της 15ης Φεβρουαρίου 2025 περιλαμβανομένων ανέρχεται στο 19% και την περίοδο μεταξύ της 16ης Φεβρουαρίου 2025 και της 9ης Ιουλίου 2025 περιλαμβανομένων, αυξάνεται στο 30%.

Οι αγελαδοτρόφοι προσθέτουν ότι τόσο τα ποσοστά γάλακτος που θα καθοριστούν στο νέο διάταγμα όσο και η πολιτική που προδιαγράφεται είναι καταστροφική τόσο για την αγελαδοτροφία όσο και για την γαλακτοβιομηχανία του τόπου. 

«Υποσχεθήκατε στις συναντήσεις με τους εμπλεκόμενους ότι στόχος σας είναι η διασφάλιση και η αύξηση των εξαγωγών χαλλουμιού,  η διατήρηση και αύξηση των θέσεων εργασίας, η διάθεση όλων των ειδών γάλακτος και γενικά η ανάπτυξη του γαλακτοκομικού τομέα», αναφέρουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Να σας υπενθυμίσουμε, συνεχίζει η επίστολή, ότι υποσχεθήκατε δημόσια περί τα τέλη του περασμένου έτους, ότι το Υπουργείο Γεωργίας θα ήταν έτοιμο για να καταγράφει κατά την συλλογή του, την παραγωγή αιγινού και πρόβειου γάλακτος με σύστημα GPS όπως ακριβώς γίνεται με την συλλογή του αγελαδινού γάλακτος εδώ και 40 χρόνια περίπου.  Δυστυχώς, σημειώνεται, ούτε αυτή την υπόσχεση κατάφερε η Κυβέρνηση να υλοποιήσει και από τα σημερινά συμβάντα φαίνεται ότι δεν ήταν τυχαία η μη καταγραφή του αιγοπρόβειου γάλακτος αλλά ήταν ενσυνείδητα προκειμένου να εκδίδονται διατάγματα με «μαγειρεμένους» αριθμούς και μεθοδολογίες.

Επισημαίνουν τέλος, ότι σε αυτήν τη φάση και μέχρι να βρεθεί οριστική λύση, θα πρέπει τα ποσοστά στα διατάγματα να είναι τέτοια που να μην περισσεύει ούτε λίτρο αγελαδινό και αιγοπρόβειο γάλα.

Τα διατάγματα έφεραν ασυδοσία

Τα συνεχή διατάγματα έχουν φέρει την ασυδοσία στη παραγωγή του χαλλουμιού και έχουν σπείρει την αβεβαιότητα στο κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας, αναφέρουν σε ανακοίνωση τους, οι αιγοπροβατοτρόφοι.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε συνάντηση για διαβούλευση των εκπροσώπων όλων των Ομάδων και του Συνδέσμου Αιγοπροβατοτρόφων με το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για το ενδεχόμενο διαφοροποίησης της ελάχιστης αναλογίας αιγινού ή πρόβειου γάλακτος ή μείγματος αυτών στην παρασκευή του χαλλουμιού ΠΟΠ.

Κατά τη συνάντηση, αναφέρεται, ενημερώθηκαν από την Υπουργό Γεωργίας για τις προθέσεις της κυβέρνησης για το επικείμενο διάταγμα που θα είναι μόνο για ένα χρόνο, και που θα περιλαμβάνει ξηρά περίοδο έξι μηνών (16/8-15/2) με ποσόστωση 19% και παραγωγική περίοδο (16/2 -10/7/2 με ποσόστωση 30%.

«Ομολογούμε ότι φύγαμε όλοι από το Υπουργείο με ιδιαίτερη απογοήτευση, θυμό, ένα απίστευτο για ακόμη μια φορά αίσθημα αδικίας, και μία αποπνικτική πλέον απαισιοδοξία για τη δουλειά μας και το μέλλον μας, μα κυρίως για τα παιδιά μας και όλους τους νέους που έκαναν το αυτοκαταστροφικό λάθος να επενδύσουν και να ασχοληθούν με την αιγοπροβατοτροφία, χωρίς να φταίει η αιγοπροβατοτροφία», σημειώνεται.

Οι αιγοπροβατοτρόφοι ζητούν ένα διάταγμα που να καλύπτει και τα πέντε χρόνια της παράτασης της μεταβατικής περιόδου 2024-2029 και σταδιακή αύξηση της ποσόστωσης του αιγοπρόβειου γάλακτος που χρησιμοποιείται στην παραγωγή του χαλλουμιού κατά 5% κάθε χρόνο.

Επίσης, μία σταθερή ποσόστωση του αιγοπρόβειου γάλακτος που χρησιμοποιείται στην παραγωγή του χαλλουμιού κατά τη διάρκεια κάθε χρόνου χωρίς ξηρή και παραγωγική περίοδο.

Επίσης, σημειώνουν πως τον Ιούλιο του 2029 η ποσόστωση θα είναι 50 +% σε ποσότητα γάλακτος σε λίτρα και ζητούν από την Υπουργό Γεωργίας να αναθεωρήσει αυτά που είπε την Πέμπτη, γιατί, όπως σημειώνουν, μόνο συρρίκνωση της αιγοπροβατοτροφίας και μείωση της παραγωγής του αιγοπρόβειου γάλακτος μπορούν να επιφέρουν.

ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: Τετ α τετ ΠτΔ - επιχειρείν: Επί τάπητος προκλήσεις, αναζητούνται λύσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ