Στροφή στα παραδοσιακά αρτοσκευάσματα κάνουν οι Κύπριοι καταναλωτές

Τα τελευταία χρόνια επανέρχονται στο προσκήνιο τα παραδοσιακά τρόφιμα, λόγω των θρεπτικών τους αξιών, και εμφανίζονται νέοι παραγωγοί που κρατούν την αρτοποιία ζωντανή

Της Χάρις Βωβού

Στροφή στην παράδοση και στα ντόπια προϊόντα κάνουν οι Κύπριοι καταναλωτές. Ο υγιεινός τρόπος ζωής που προβάλλεται δημοσίως τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μόδα, όμως τι πιο υγιεινό από ένα ψωμί ή ένα κουλούρι φτιαγμένο από αγνά τοπικά υλικά της χώρας μας, όπως αυτά που παρασκεύαζαν τα παλιά χρόνια οι προγιαγιάδες και οι προπαππούδες μας!

Από πάππου προς πάππου

Μια τέτοια περίπτωση είναι η ιστορία της παραγωγού παραδοσιακών αρτοσκευασμάτων Παρασκευής Λουλλή - Παπαγεωργίου, η οποία, όπως μας αναφέρει, ασκεί το επάγγελμα του προπάππου της. Η ίδια, έχοντας σπουδάσει το αντικείμενο αυτό, προσθέτει ότι πλησίασε μεγαλύτερες γυναίκες που έφτιαχναν τα αρτοσκευάσματα για να μυηθεί στον χώρο της παράδοσης από πρώτο χέρι. Ερωτηθείσα γιατί αποφάσισε να ασχοληθεί με την παρασκευή παραδοσιακών αρτοσκευασμάτων, απαντά ότι επιστρέφοντας από τη Γαλλία, όπου εξειδικεύτηκε στη γαλλική αρτοποιία, θέλησε να κάνει τη δική της επιχείρηση. «Η αγάπη μου για την κυπριακή παράδοση είναι αυτή που με ώθησε να ασχοληθώ και με τα κυπριακά αρτοσκευάσματα. Νιώθω ότι είναι κομμάτι την παράδοσής μας, μια πτυχή της κληρονομιάς του τόπου μας, το οποίο παραλάβαμε από τις γιαγιάδες μας και οφείλουμε να το μεταλαμπαδεύσουμε και στις επόμενες γενιές. Έχουμε χρέος να μην το αφήσουμε να χαθεί».

Βραχνάς η ακρίβεια των υλικών

Η ίδια, έχοντας συμπληρώσει φέτος μια σειρά ετών στον τομέα αυτόν, καθώς διανύει τον ένατο χρόνο λειτουργίας του εργαστηρίου της, εξηγεί πόσο ικανοποιητικός είναι ο μισθός για έναν επαγγελματία, αλλά και πώς έχει επηρεαστεί από τις αυξήσεις που καταγράφονται στις τιμές των υλικών. «Ο μισθός δεν είναι σταθερός, αλλά εξαρτάται από την περίοδο. Οι εορταστικές περίοδοι, μπορώ να πω, μας παρέχουν έναν ικανοποιητικό μισθό. Υπάρχουν όμως και οι λεγόμενες νεκρές περίοδοι, κατά τις οποίες η ζήτηση πέφτει πολύ, με αποτέλεσμα να επηρεάζει τα έσοδα της επιχείρησης και κατ’ επέκτασιν τις αποδοχές μας. Αναμφίβολα οι αυξήσεις των τιμών δυσκολεύουν τη βιωσιμότητα της επιχείρησής μας και καθιστούν δύσκολη την περαιτέρω ανάπτυξή της. Στην αρχή είχαμε ανοδική πορεία, όμως τον τελευταίο καιρό η ακρίβεια επηρέασε και τη δική μας επιχείρηση, όπως και όλα τα νοικοκυριά. Είναι φαύλος κύκλος. Ευελπιστούμε ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες. Χρειάζεται χρόνος και αγάπη».

Ζυμώματα με κυπριακές πρώτες ύλες

Ωστόσο, όπως σημειώνει, βασικό μέλημα είναι η χρήση πρώτων υλών από την Κύπρο. «Ήταν ένας στόχος που θέσαμε από την αρχή που ξεκινήσαμε την επιχείρησή μας. Θελήσαμε να δουλεύουμε αποκλειστικά με κυπριακές πρώτες ύλες, όπως είναι το αλεύρι, το χαλλούμι, το ελαιόλαδο και τα αβγά, δηλαδή τα πιο κύρια υλικά που χρησιμοποιούνται στα ζυμώματα». Κληθείσα να απαντήσει για το πού καλλιεργούνται σήμερα τα σιτηρά στην Κύπρο, αναφέρει ότι σήμερα η καλλιέργεια των σιτηρών γίνεται κατά κύριο λόγο στην Πάφο, σε περιοχές της επαρχίας Λευκωσίας από την Κοκκινοτριμιθιά μέχρι την Κυπερούντα και σε χωριά της επαρχίας Λάρνακας, από τη Δρομολαξιά μέχρι το Ζύγι. «Λόγω της τουρκικής εισβολής, δυστυχώς χάθηκε η περιοχή της Μεσαορίας, που ήταν ο μεγαλύτερος σιτοβολώνας της Κύπρου», ανέφερε.

Διαβάστε περισσότερα στη Σημερινή

Διαβάστε επίσης: Πάτησαν φρένο οι αναδιαρθρώσεις το 2022

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ