Καδής: Υπάρχει ανάγκη να επισπευτούν οι διαδικασίες για το Χαλλούμι

Στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, ο κ.Καδής αναφέρθηκε στην καθυστέρηση κατοχύρωσης του χαλουμιού ως προϊόντος ΠΟΠ.

Την ανάγκη να απλοποιηθούν οι διαδικασίες υλοποίησης της νέας ΚΑΠ, ώστε να είναι πιο προσιτές στους αγρότες, τόνισε ο
Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, σε παρέμβασή του στις εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες και συζήτησε τη  μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και γεωργικά θέματα που άπτονται του εμπορίου. 

Συγκεκριμένα, κατά την παρέμβασή του ο Υπουργός Γεωργίας ζήτησε να παρέχεται στα κράτη μέλη η απαραίτητη ευελιξία, ώστε να μπορούν να σχεδιάσουν μέτρα που να επιτυγχάνουν όσο το δυνατό μεγαλύτερη συμμετοχή αγροτών αλλά και εκτάσεων σε παρεμβάσεις που να προάγουν τους στόχους της ΚΑΠ για το περιβάλλον και το κλίμα.

Κατά τη συζήτηση των γεωργικών εμπορικών θεμάτων, ο Κώστας. Καδής αναφέρθηκε στην καθυστέρηση που παρατηρείται εκ μέρους της Κομισιόν στην κατοχύρωση του χαλουμιού ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, η οποία δεν επιτρέπει τη συμπερίληψη του προϊόντος στις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με Τρίτες Χώρες.

Εξέφρασε ταυτόχρονα την προσδοκία, η ώθηση που δίνει η Κομισιόν στο θέμα την τελευταία περίοδο, να οδηγήσει σε θετική κατάληξη στο θέμα το συντομότερο δυνατό.

Όπως ανακοινώθηκε, στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο Κώστας Καδής είχε συνάντηση με το Επίτροπο για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία, Virginijus Sinkevičius, όπου ήγειρε το ζήτημα της παράνομης, λαθραίας και άναρχης αλιείας στην ανατολική Μεσόγειο από την Τουρκία και υπογράμμισε την ανάγκη επιτήρησης ολόκληρης της περιοχής με την παρουσία του περιπολικού της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ελέγχου της Αλιείας της ΕΕ.

Ο Υπουργός Γεωργίας ενημέρωσε επίσης τον Επίτροπο Sinkevičius για τις σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις που έχουν επέλθει στον κυπριακό αλιευτικό στόλο από τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Επιπλέον, όπως ανακοινώθηκε, ο Υπουργός είχε ανταλλαγή απόψεων με τον Επίτροπο Περιβάλλοντος για τη δυνατότητα στήριξης του τομέα της αλιείας ώστε να αντεπεξέλθει των δύσκολων συνθηκών που δημιουργούνται, ως αποτέλεσμα των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας.

Ο Επίτροπος εξέφρασε την πλήρη στήριξη και συμπαράσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο ενόψει της κατάστασης που δημιουργείται από τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας, ενώ συμφωνήθηκε όπως τεχνοκράτες της Κομισιόν και της Κυπριακής Δημοκρατίας μελετήσουν όλα τα δεδομένα σε σχέση με τις αρνητικές επιπτώσεις που δημιουργούνται στον αλιευτικό τομέα της Κύπρου και ανάλογα να επεξεργαστούν πιθανά μέτρα στήριξης του τομέα.

Όπως ανακοινώθηκε, στη συνάντηση ο Κ. Καδής παρουσίασε επίσης την πρόοδο που έχει επιτελεστεί σε σχέση με την εφαρμογή στην Κύπρο των Οδηγιών της ΕΕ για τη φύση και ταυτόχρονα, εξέφρασε τη δέσμευσή του για συνεργασία με την Ε. Επιτροπή, ώστε να βελτιωθεί ο τρόπος εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου για την προστασία της φύσης στην Κύπρο. Για το θέμα αυτό συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθούν συναντήσεις τεχνοκρατών μέσω τηλεδιάσκεψης.

Τέλος, όπως έγινε γνωστό, ο Υπουργός είχε συνάντηση με τον Πολωνό ομόλογό του Jan Krzysztof Ardanowski, με τον οποίο συνυπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Γεωργίας των δύο χωρών. Κατά την εκδήλωση υπογραφής του Μνημονίου οι δύο Υπουργοί εξέφρασαν την πεποίθηση ότι το Μνημόνιο μπορεί να αποτελέσει πλατφόρμα περαιτέρω ενδυνάμωσης των εξαιρετικών σχέσεων των δύο χωρών. Ο Κώστας Καδής παρέδωσε κατάλογο με εισηγήσεις για συγκεκριμένες συνεργασίες στον τομέα της Γεωργικής Έρευνας στον Πολωνό Υπουργό, ο οποίος με προθυμία ανέλαβε να διερευνήσει το ενδιαφέρον για συνεργασία από πλευράς πολωνικών ερευνητικών κέντρων και Πανεπιστημίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ