Ανοίγει κατάστημα στο Δάλι τον Ιούνιο η Astrobank

Εξετάζονται και άλλες περιοχές, λέει ο Αρ. Βουράκης

Σε μια εποχή που η τάση θέλει τα δίκτυα των τραπεζικών καταστημάτων να μικραίνουν, η Astrobank προχωρά σε μια «ανορθόδοξη κίνηση», ανοίγοντας σε πιλοτική βάση ένα κατάστημα στην περιοχή του Ιδαλίου, όπου δεν άλλα υπάρχουν τραπεζικά καταστήματα, και στη συνέχεια θα εξετάσει πιθανή επέκταση και σε άλλες επιλεγμένες περιοχές, δήλωσε ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της τράπεζας Αριστείδης Βουράκης.

Σε σημερινή συνάντηση με δημοσιογράφους, ο κ. Βουράκης είπε ακόμη ότι η τράπεζα θα ζητήσει εποπτική άδεια για διανομή μερίσματος από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και ότι μέχρι τον Ιούλιο το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) έναντι των συνολικών δανείων θα «αγγίξει το μονοψήφιο νούμερο», κάτι που ήταν ένα «μεγάλο στοίχημα» για την τράπεζα.

Ο κ. Βουράκης ανέφερε ότι μετά και τα αποτελέσματα του 2023 η τράπεζα βρίσκεται σε «πάρα πολύ κατάσταση», όχι μόνο λόγω του περιβάλλοντος των υψηλών επιτοκίων, αλλά και της δουλειάς που έχει γίνει στη βελτίωση των μεγεθών στον ισολογισμό της. Πλέον η τράπεζα διαθέτει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της τάξης του 23,7% τον Δεκέμβριο του 2023, από τους ψηλότερους στην Κύπρο, όπως είπε, ενώ έχει πετύχει ήδη τον στόχο για τον σχηματισμό των Ελάχιστων Απαιτήσεων Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (MREL) ένα χρόνο νωρίτερα.

Αναφερόμενος στο 2024, ο κ. Βουράκης είπε πως «αναμένουμε μια εξίσου καλή ή και καλύτερη χρονιά διότι δεν θα έχουμε αυτά τα μοναδικά έξοδα του 2023 και θα κλείσουμε τη χρονιά με πολύ ισχυρότερα κεφάλαια». Με βάση τα αποτελέσματα του 2023, υπήρξαν έξοδα €7 εκατ. σε σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης και €0,9 εκατ. σε κόστος απόσβεσης από την εξαγοράς εταιρείας διαχείρισης ΜΕΔ (Quant).

«Ο προγραμματισμός είναι να είμαστε μια κομβική τράπεζα για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα», είπε.

Τον Ιούνιο νέο κατάστημα στο Δάλι

Ο κ. Βουράκης ανακοίνωσε ότι η τράπεζα θα προχωρήσει σε μια «ανορθόδοξη κίνηση», όπως είπε, ανοίγοντας κατάστημα στην περιοχή του Ιδαλίου, όπου δεν υπάρχει άλλη φυσική τραπεζική παρουσία.

Σημείωσε ότι η τράπεζα έχει κάνει μια χαρτογράφηση της Κύπρου από την οποία διαπιστώθηκε τραπεζική απουσία στις περιοχές πέραν της Κοκκινοτριμυθιάς και των Κοκκινοχωρίων πέραν της Αγίας Νάπας.

«Το πρώτο κατάστημα είναι πιλότος», είπε, προσθέτοντας πως «αν έχουμε καλά αποτελέσματα από το κατάστημα Ιδαλίου, το οποίο θα ανοίξει μέσα στον Ιούνιο, μπορεί πολύ γρήγορα προς το τέλος του χρόνου να αξιολογήσουμε και αυτές τις δύο περιοχές», είπε, προσθέτοντας ότι το κόστος ενός καταστήματος «δεν είναι μεγάλο», ενώ υπάρχουν οφέλη από την εξυπηρέτηση ηλικιωμένων, αλλά και πελατών που θα επισκέπτονταν ένα κατάστημα για ανάγκες όπως τη σύναψη δανείων. Αυτή τη στιγμή η τράπεζα αριθμεί 14 καταστήματα σε όλη την Κύπρο, είπε.

Όσον αφορά τα ΜΕΔ, ο κ. Βουράκης ανέφερε ότι το ποσοστό των κόκκινων δανείων έχει υποχωρήσει κάτω από το 15% των συνολικών δανείων, προσθέτοντας ότι μέχρι το τέλος Ιουλίου «πιστεύουμε ότι θα έχουμε αγγίξει το μονοψήφιο ποσοστό ΜΕΔ, το οποίο αυτό για μας ήταν μια πολύ μεγάλη επιτυχία και ήταν ένα πολύ μεγάλο στοίχημα της διοίκησης την τελευταία τριετία».

Σε αυτό το σημείο ο επικεφαλής της Astrobank, σημείωσε ότι η τράπεζα επιλύει το πρόβλημα των ΜΕΔ με εσωτερικές διαδικασίες αναδιαρθρώσεων και λύσεων, χωρίς να προβεί σε πωλήσεις χαρτοφυλακίων σε εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων «και με αυτό τον τρόπο βρέθηκαν win -win λύσεις και για την τράπεζα και για τους δανειολήπτες».

Προς αίτηση για διανομή μερίσματος

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Βουράκης είπε πως η τράπεζα θα ζητήσει εποπτική άδεια για διανομή μερίσματος. «Μην ξεχνάτε ότι οι μέτοχοι όλων των τραπεζών έχουν να λάβουν πάνω από 10 χρόνια διανομή μερίσματος. Είναι σωστό και δίκαιο για όλους τους μετόχους να αναμένουν το μέρισμα και είναι κάτι το οποίο επιδιώκουμε και εμείς», είπε. Να σημειωθεί ότι η Astrobank είναι δημόσια εταιρεία υπό την έννοια ότι έχει εκδώσει ομόλογα, αλλά από πλευράς μετοχικού κεφαλαίου παραμένει ιδιωτική.

Θετική σε εξαγορές

Εξάλλου σε ερώτηση για τις αλλαγές στον κυπριακό τραπεζικό τομέα λόγω εξαγορών, ο κ. Βουράκης είπε πως οι κινήσεις αυτές είναι θετικές, γιατί οι συγχωνεύσεις δημιουργούν μεγαλύτερους τραπεζικούς οργανισμούς με μεγαλύτερες δυνατότητες για επενδύσεις, μεγαλύτερες δυνατότητες για καλύτερα προϊόντα και καλύτερη διαχείριση κινδύνων.

Επισημαίνοντας ότι η Astrobank προέκυψε από συγχώνευση δύο τραπεζών, της Τράπεζας Πειραιώς και της USB Βank, ο κ. Βουράκης είπε πως «πάγια πολιτική μας είναι η τράπεζα να εξετάζει συναλλαγές με οικονομικά κριτήρια», ενώ υπενθύμισε ότι πέρσι είχε εξεταστεί πιθανή εξαγορά της CDB Bank αλλά δεν ολοκληρώθηκε.

«Εξετάζουμε την κάθε πιθανή επιλογή με αυστηρά οικονομικά κριτήρια προς όφελος των πελατών των μετόχων και της οικονομίας και είμαστε ανοικτοί για όλα τα ενδεχόμενα», είπε.

Προς εξέταση και απόκτηση δανειακών χαρτοφυλακίων

Ερωτηθείς τέλος αν η Astrobank θα επιδείξει ενδιαφέρον σε περίπτωση νέας πώλησης χαρτοφυλακίων εξυπηρετούμενων δανείων από την κρατική ΚΕΔΙΠΕΣ, ο κ. Βουράκης είπε ότι η τράπεζα ενδιαφέρεται για όλες τις συναλλαγές που έρχονται στην αγορά και είναι αντίστοιχες των μεγεθών της τράπεζας. Σημείωσε ότι η τράπεζα απέκτησε τα στοιχεία του πακέτου «Λήδρα 1» που είχε διαθέσει η ΚΕΔΙΠΕΣ, αλλά το «νούμερο ήταν μεγάλο».

Είπε ότι η τράπεζα θα εξετάσει ενδεχόμενη πώληση νέου πακέτου από την ΚΕΔΙΠΕΣ, για να προσθέσει ότι θα υπάρξουν και άλλα χαρτοφυλάκια. «Καταλαβαίνω ότι και η Themis και η GoGordian μπορεί να προσφέρουν κάποια χαρτοφυλάκια που έχουν αποκατασταθεί και θεωρούνται εξυπηρετούμενα, τα εξετάζουμε πάντα με αυστηρά οικονομικά κριτήρια», είπε και κατέληξε: «Θα δούμε τέτοιες συναλλαγές στο προσεχές διάστημα».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: «pronomia»: Το ευχαριστώ της Τράπεζας Κύπρου στους πελάτες της

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ