Mediterranean Hospital: Όσα άλλαξαν στην εποχή ΓεΣΥ - Τι λέει ο ΓΔ του νοσοκομείου

Το νοσοκομείο, το οποίο ο κ. Νότης Ζαννέτος αποκαλεί «σπίτι των ασθενών», διαθέτει πολύ ισχυρές λειτουργικές υποδομές, καθώς απασχολεί πέραν των 120 ιατρών ειδικότητας και επιπλέον 450 άτομα σε νοσηλευτικές και παραϊατρικές θέσεις, διασφαλίζοντας την αναγκαία συνέπεια και αξιοπιστία στη φροντίδα των ασθενών.

Στο Mediterranean Hospital of Cyprus δεν εξυπηρετούμε απλά τους ασθενείς, τους φροντίζουμε. Ο ρόλος του Mediterranean Hospital of Cyprus στον τομέα της Υγείας και στην κοινωνία γενικότερα ήταν, είναι και θα είναι διαχρονικά σημαντικός και ουσιαστικός, υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στο περιοδικό Εconomy Today ο Γενικός Διευθυντής του νοσοκομείου Νότης Ζαννέτος.

Επισημαίνοντας ότι όραμα τού Mediterranean Hospital of Cyprus είναι να αποτελεί μία πραγματικά αξιόπιστη επιλογή παροχής υψηλής ποιότητας ιατρονοσηλευτικών υπηρεσιών στη συνείδηση του Κύπριου πολίτη, ο κ. Ζαννέτος διαβεβαιώνει μεταξύ άλλων πως «με την οργανωτική του δομή, το νοσοκομείο μας μπορεί και ανταποκρίνεται σε αυξημένες ροές ασθενών, διασφαλίζοντας την εξατομικευμένη φροντίδα προς τον κάθε ασθενή».

Αναφερόμενος στο ΓεΣΥ ο κ. Ζαννέτος σημειώνει πως το Mediterranean Hospital of Cyprus ήταν το πρώτο που συμβλήθηκε με το ΓεΣΥ ενώ σχολιάζοντας τις νέες συμβάσεις με τον ΟΑΥ από τον Σεπτέμβριο του 2023 ομολογεί πως «αναμέναμε από τον ΟΑΥ έπειτα από 4 χρόνια λειτουργίας του Συστήματος να αναγνώριζε τη συμπεριφορά τού κάθε νοσηλευτηρίου και την απόδοσή του και να προσέδιδε την προοπτική που άρμοζε στο κάθε νοσηλευτήριο».

Πότε δημιουργήθηκε το Mediterranean Hospital, ποιος ήταν ο ιδρυτής του και πόσους γιατρούς απασχολεί;

Το Mediterranean Hospital of Cyprus δημιουργήθηκε το 2013 από τον χειρουργό τραυματιολόγο δρα Ανδρέα Παναγιώτου, σε μία εποχή που ο τομέας Υγείας στη Λεμεσό δεν προσέφερε ιδιαίτερες επιλογές στους ασθενείς. Αν κάνω μία σύντομη αναδρομή αυτής της δεκαετίας, ομολογώ ότι ο ρόλος του νοσοκομείου μας στον τομέα Υγείας και στην κοινωνία γενικότερα ήταν, είναι και θα είναι διαχρονικά σημαντικός και ουσιαστικός.

Το Mediterranean Hospital of Cyprus είναι ένα ιδιωτικό νοσοκομείο το οποίο συνδυάζει λειτουργικές δομές δημοσίων νοσοκομείων με πνεύμα και εργασιακή κουλτούρα ιδιωτικού νοσοκομείου. Διαθέτει πολύ ισχυρές λειτουργικές υποδομές, καθώς απασχολεί πέραν των 120 ιατρών ειδικότητας και επιπλέον 450 άτομα σε νοσηλευτικές και παραϊατρικές θέσεις, διασφαλίζοντας την αναγκαία συνέπεια και αξιοπιστία στη φροντίδα των ασθενών.

Σήμερα μιλάμε για ένα ισχυρά δομημένο και οργανωμένο νοσοκομείο με την έννοια της λέξης, με λειτουργικές υποδομές εφάμιλλες ευρωπαϊκών νοσοκομείων, το οποίο παρέχει την ίδια ποιότητα υπηρεσιών ανεξαρτήτως της μέρας και της ώρας που το επισκέπτεται ο ασθενής. Ένα αυταπόδεικτα πραγματικό νοσοκομείο.

Μονάδα διάλυσης φαρμάκων

Ποιο είναι το όραμα και οι σκοποί του νοσοκομείου;

Το όραμα του Mediterranean Hospital of Cyprus είναι να αποτελεί μία πραγματικά αξιόπιστη επιλογή παροχής υψηλής ποιότητας ιατρονοσηλευτικών υπηρεσιών στη συνείδηση του Κύπριου πολίτη, καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, διατηρώντας την ίδια ποιότητα υπηρεσιών και φροντίδας ανεξαρτήτως χρονικής στιγμής.

Σκοπός του Mediterranean Hospital of Cyprus είναι να μπορεί πάντοτε να εξυπηρετεί τους ασθενείς που το επισκέπτονται για οποιονδήποτε λόγο. Αυτό προϋποθέτει άριστη οργάνωση, διαθεσιμότητα πόρων και υποδομών και επαρκή στελέχωση ώστε οποιανδήποτε στιγμή να ανταποκρίνεται.

ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΓεΣΥ

Το Mediterranean Hospital είναι το πρώτο νοσοκομείο που συμβλήθηκε με το ΓεΣΥ. Τι σας ώθησε σ’ αυτή την απόφαση;

Πριν την εφαρμογή του ΓεΣΥ, το Σύστημα Υγείας ήταν άναρχο. Εμείς θέλαμε να οργανώσουμε ένα νοσοκομείο με την έννοια της λέξης. Έναν Οργανισμό ο οποίος να παρέχει τις ίδιες ιατρικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες σε ασθενείς, εξασφαλίζοντας και παρέχοντας τις σε υψηλή ποιότητα ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια του 24ώρου. Συμμεριστήκαμε τις βασικές αρχές του ΓεΣΥ, τις τιμήσαμε και τις τηρήσαμε κατά γράμμα με γνώμονα το συμφέρον των ασθενών.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ

Τι έχει προσφέρει το Mediterranean Hospital στην κοινωνία;

Το Mediterranean Hospital of Cyprus διαχρονικά ήταν και είναι πρωτοστάτης στον τομέα, προσφέροντας στην κοινωνία, τόσο κατά την προ-ΓεΣΥ εποχή όσο και τη σημερινή. Ο οικονομικός παράγοντας ουδέποτε ήταν ο αυτοσκοπός του νοσοκομείου και αυτό αποδεικνύεται διαχρονικά μέσα από τις δράσεις του ίδιου του νοσοκομείου μας.

Σε κρατικές προσφορές, όπως για παράδειγμα καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, το Mediterranean Hospital στάθηκε αρωγός του Υπουργείου Υγείας προσφέροντας προσιτές χρεώσεις ώστε να μειωθούν οι λίστες αναμονής και να εξυπηρετηθεί ο κόσμος, χωρίς να επηρεάζεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Την εποχή της πρόσφατης πανδημίας, το Mediterranean Hospital υποδείχθηκε ως το νοσοκομείο που θα κάλυπτε τα «μη μολυσματικά περιστατικά» της επαρχίας Λεμεσού και Πάφου.

Επίσης έχουμε διενεργήσει δωρεάν ένα σημαντικό αριθμό covid tests σε ιδρύματα όπως τον Άγιο Στέφανο, την Αστυνομική Ακαδημία, την Πυροσβεστική Υπηρεσία Λεμεσού, τον δήμο Λεμεσού, την Επαρχιακή Διοίκηση γιατί η συνείδηση του νοσοκομείου μας αυτό μας επέβαλε.

Καλύψαμε με απόλυτη επιτυχία τα προγραμματισμένα και Επείγοντα περιστατικά Επεμβατικής Καρδιολογίας (κατά την ανακαίνιση του εργαστηρίου του Γ. Ν. Λεμεσού), καλύψαμε όλες τις αξονικές τομογραφίες του Γ.Ν. Λεμεσού με απόλυτη επιτυχία και συμμετείχαμε στα PCR tests στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου προσφέροντας τη χαμηλότερη τιμή την τότε εποχή στον Κύπριο ασθενή.

Ως ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία στην Κύπρο, με ενεργή συμμετοχή στο ΓεΣΥ, ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζετε;

Το Mediterranean Hospital of Cyprus είναι το πρώτο νοσηλευτήριο που συμβλήθηκε με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας για παροχή υπηρεσιών στο ΓεΣΥ. Όλοι μπορούμε να αντιληφθούμε ότι οι προκλήσεις εξ αρχής ήταν πολλές και τα αναπάντητα ερωτήματα ακόμη περισσότερα.

Μεγαλύτερη πρόσκληση είναι προφανώς το πώς θα λειτουργήσει το ΓεΣΥ στη διάρκεια των χρόνων. Τα τελευταία χρόνια μέσω του ΓεΣΥ γίνεται μία αξιόλογη προσπάθεια να ρυθμιστεί ο τομέας Υγείας, γεγονός που θα πρέπει να χαροποιεί όλους τους δικαιούχους του Συστήματος Υγείας. Εντούτοις, σημαντικότατα ζητήματα χρήζουν ενός ορθολογικού σχεδιασμού και πολιτικής βούλησης για να εφαρμοστούν, χαρακτηριστικά που σήμερα στον τομέα μας δεν υπάρχουν δυστυχώς.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε έχουν να κάνουν με τους σχεδιασμούς του Συστήματος, όπου ο ΟΑΥ και το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει να λάβουν αποφάσεις και να καθορίσουν τους κανόνες του τομέα.

Συγκεκριμένα, θα απαριθμούσα τα εξής:

(α) Να ξεκαθαρίσει η πολιτεία τι είδους νοσοκομεία επιθυμεί να έχει στο Σύστημα Υγείας, να οριστούν αντικειμενικά κριτήρια και να αποζημιώνεται το κάθε νοσηλευτήριο με βάση τις λειτουργικές υποδομές που διαθέτει και την πολυπλοκότητα των περιστατικών που αναλαμβάνει.

(β) Ο τομέας των Φαρμάκων και συγκεκριμένα η διάθεση, προμήθεια νοσοκομειακών φαρμάκων χρήζει άμεσης αναθεώρησης. Δεν μπορεί ένα νοσηλευτήριο να αγοράζει εξειδικευμένα φάρμακα να καλύψει οποιανδήποτε ανάγκη προκύψει και να αναμένει πότε θα αποζημιωθεί. Υπάρχουν ακόμη μονοπώλια στα φάρμακα, με αποτέλεσμα να πιέζεται ο τομέας και να μην υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του Mediterranean Hospital of Cyprus;

Κατ’ αρχή είμαστε ένα νοσοκομείο οργανωμένο με τρόπο ώστε να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε σε οποιοδήποτε επείγον περιστατικό. Και είναι λογικό, όταν μπορείς να εξυπηρετείς το επείγον περιστατικό, είσαι ήδη προετοιμασμένος να εξυπηρετήσεις και το προγραμματισμένο.

Το πιο δυνατό σημείο του Mediterranean Hospital of Cyprus είναι η στελέχωσή του και η κουλτούρα που αφουγκράζονται όλοι όσοι εργάζονται σε αυτό. Τόσο το εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό όσο και η νοσηλευτική μας ομάδα και όλο το υποστηρικτικό προσωπικό διαθέτουν μία πολύ ιδιαίτερη εργασιακή κουλτούρα και μία νοοτροπία συλλογικότητας, όπου όλοι συνεργαζόμαστε με επίκεντρο τον ασθενή.

Με την οργανωτική του δομή, το νοσοκομείο μας μπορεί και ανταποκρίνεται σε αυξημένες ροές ασθενών, διασφαλίζοντας την εξατομικευμένη φροντίδα προς τον κάθε ασθενή σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Ποια είναι η φιλοσοφία σας σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση του ασθενή και με ποιο τρόπο την εφαρμόζετε;

Εμείς δεν εξυπηρετούμε τους ασθενείς αλλά τους φροντίζουμε. Το Mediterranean Hospital of Cyprus είναι το σπίτι των ασθενών. Η καθημερινή μας απασχόληση περιστρέφεται γύρω από τον ασθενή και η προσπάθεια είναι καθημερινά γύρω από το καλώς νοούμενο συμφέρον του ασθενή. Ταυτόχρονα, πιστεύω ότι το Σύστημα Υγείας βοηθά καθημερινά στην καλλιέργεια μίας κουλτούρας στον ασθενή της Κύπρου, αναδεικνύοντάς του και τα δικαιώματά του αλλά και τις υποχρεώσεις του. Η κοινή ορθή αντίληψη όλων των εμπλεκομένων βοηθά το ίδιο το σύστημα και θα πρέπει και οι ίδιοι οι ασθενείς να αντιλαμβάνονται τις ιδιαιτερότητες του τομέα Υγείας.

Από την 1η Σεπτεμβρίου 2023 κάνατε νέες Συμβάσεις με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας. Τι αλλάζει για εσάς;

Η νέα μεθοδολογία αποζημίωσης των νοσηλευτηρίων του ΓεΣΥ προνοεί την εφαρμογή ποιοτικών κριτηρίων βάσει των οποίων οι αποζημιώσεις των νοσηλευτηρίων θα επηρεάζονται. Το νοσοκομείο μας εξ αρχής έχει χαιρετίσει τη νέα αυτή μεθοδολογία καθώς με τον τρόπο αυτό το ίδιο το σύστημα σπρώχνει τα νοσηλευτήρια και τους ιατρούς στην εξέλιξη και στην πρόοδο. Σημαντικό επίσης ότι οι ασθενείς έχουν λόγο και οι βαθμολογίες που δίδουν επηρεάζουν σε κάποιο βαθμό και τις αποζημιώσεις που λαμβάνουν τα νοσηλευτήρια.

Θα αναμέναμε ωστόσο από τον ΟΑΥ έπειτα από 4 χρόνια λειτουργίας του Συστήματος να αναγνώριζε τη συμπεριφορά τού κάθε νοσηλευτηρίου και την απόδοσή του και να προσέδιδε την προοπτική που άρμοζε στο κάθε νοσηλευτήριο. Για να είμαι πιο σαφής, ένα νοσηλευτήριο σαν το Mediterranean Hospital of Cyprus, με πλήρη συμμετοχή στο ΓεΣΥ σε όλα τα επίπεδα (και στα Εξωτερικά Ιατρεία, και στο Ενδονοσοκομειακό και στα Επείγοντα) θα έπρεπε να έχει στη διάθεσή του τον αριθμό μονάδων που του αναλογούν ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στην αυξημένη ζήτηση που παρουσιάζεται. Ας μην ξεχνάμε ότι οι ασθενείς έχουν το δικαίωμα της επιλογής και μέσω της νέας Μεθοδολογίας του ΟΑΥ θα έπρεπε να δοθούν οι αναγκαίοι όγκοι για να μπορεί το κάθε νοσηλευτήριο να ανταποκρίνεται στη ζήτηση που παρουσίασε τα τελευταία χρόνια.

Ποιες παράμετροι θεωρείτε ότι θα έπρεπε να λαμβάνονται υπόψη στη νέα Μεθοδολογία αποζημίωσης των νοσηλευτηρίων;

Δεν λαμβάνεται υπόψη ο Δείκτης Πολυπλοκότητας Περιστατικών (Case Mix Index), ο οποίος διαφέρει από νοσοκομείο σε νοσοκομείο καθώς ο συγκεκριμένος δείκτης υποδεικνύει την πολυπλοκότητα των περιστατικών που έχει αντιμετωπίσει το κάθε νοσοκομείο.

Όταν το Mediterranean Hospital με δεδομένα του ΟΑΥ έχει Δείκτη Πολυπλοκότητας περιστατικών 1,22 και ο μέσος όρος της αγοράς είναι 0,99 είναι πασιφανές ότι το νοσοκομείο μας αναλαμβάνει πολύπλοκα και περιπλεγμένα περιστατικά. Αυτής της κατηγορίας περιστατικά, προϋποθέτουν και εξειδίκευση και αυξημένα κόστη. Για να τα κάνει ένα νοσοκομείο θα πρέπει να αποζημιώνεται αντικειμενικά.

Δεν λαμβάνονται υπόψη ποιοτικά κριτήρια για τα δύο πιο κοστοβόρα και ζωτικής σημασίας τμήματα ενός νοσοκομείου: το Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών και τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Θα έπρεπε κατά την άποψή μας να καθοριστούν κριτήρια επί των δύο αυτών τμημάτων με απαιτήσεις σε στελέχωση, σε εξοπλισμό και σε φάσμα υπηρεσιών που μπορεί το κάθε νοσοκομείο να προσφέρει.

Στο νοσοκομείο μας εφημερεύουν εντός νοσοκομείου ιατροί 7 ειδικοτήτων, ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών προς τους ασθενείς.

Συνεχώς η εικόνα που βγαίνει προς τα έξω είναι πως ταλαιπωρούνται οι πολίτες που προσέρχονται στα ΤΑΕΠ. Μπορείτε να μας δώσετε μια εικόνα για τη σημερινή κατάσταση όπως εσείς τη βιώνετε; Μπορούν τα ΤΑΕΠ των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων να ανταποκριθούν σε εθνικό επίπεδο;

Θα απαντήσω για το ΤΑΕΠ του νοσηλευτηρίου μας. Ναι μπορούμε και το αποδεικνύουμε καθημερινά. Είμαστε ένα 24ωρο νοσηλευτήριο, πλήρως στελεχωμένο και έτοιμο να ανταποκριθεί σε οποιοδήποτε περιστατικό με αμεσότητα και σοβαρότητα.

Δεν είναι τυχαίο που σε πρόσφατη εγκύκλιο του ο ΟΑΥ αναγνώρισε το Mediterranean Hospital of Cyprus ως ένα από τα δύο νοσηλευτήρια σε όλη την Κύπρο που μπορεί να ανταποκριθεί σε ΟΛΑ τα περιστατικά.

Αλλά και πάλι, εδώ είναι που ο ΟΑΥ θα πρέπει να αναγνωρίζει εμπράκτως ότι δεν είναι όλα τα νοσηλευτήρια τα ίδια. Ένα ΤΑΕΠ που ανταποκρίνεται σε επείγοντα περιστατικά όλων των ειδικοτήτων, που έχει τη δυνατότητα και τη στελέχωση να ανταποκριθεί και να αναλάβει από πολυτραυματίες μέχρι αγγειοχειρουργικά, νευροχειρουργικά και καρδιοχειρουργικά περιστατικά, είναι πασιφανές ότι έχει αυξημένα κόστη λειτουργίας για να συντηρεί όλες αυτές τις ιατρικές και νοσοκομειακές υπηρεσίες σε 24ωρη βάση. Είναι καθήκον της πολιτείας να αναγνωρίσει τους ικανούς και να τους αποζημιώνει αντικειμενικά ώστε να συνεχίσουν να παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ

Σε ποιες επενδύσεις έχετε προχωρήσει ως Mediterranean Hospital και ποιο ρόλο διαδραματίζει σήμερα η τεχνολογία στον τομέα της Υγείας.

Η τεχνολογική αναβάθμιση του νοσοκομείου μας έχει πρωτεύουσα θέση στις προτεραιότητες του διοικητικού μας συμβουλίου. Για να προσελκύσει κανείς καλούς και εξειδικευμένους ιατρούς, θα πρέπει να διαθέτει και την αναγκαία τεχνολογία για να μπορούν να λειτουργήσουν και να ασκούν το επίπεδο ιατρικής που γνωρίζουν. Από το 2013 μέχρι σήμερα, το Mediterranean Hospital of Cyprus έχει επενδύσει πέραν των €30.000.000 σε εξοπλιστικά συστήματα και τεχνολογική αναβάθμιση καθιστώντας το ως ένα από το πιο τεχνολογικά αναβαθμισμένα νοσηλευτήρια της χώρας. Εντούτοις να μου επιτραπεί να αναφέρω ότι η μεγαλύτερή μας επένδυση δεν είναι στην τεχνολογία αλλά στους ανθρώπους που αποτελούν τον Οργανισμό μας. Αυτοί είναι που καθημερινά εκπροσωπούν το νοσηλευτήριο μας και που εκφράζουν την κουλτούρα που ο Οργανισμός μας επιθυμεί να μεταδώσει στον ασθενή.

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι ένα νοσοκομείο για να παρέχει 24ωρες ολοκληρωμένες υπηρεσίες πρέπει να διαθέτει και λειτουργικές υποδομές και δυνατή στελέχωση. Εντούτοις, μπορείτε να διακρίνετε κάποια τμήματά σας τα οποία ξεχωρίζουν;

Πράγματι για να ονομάζεσαι νοσοκομείο πρέπει να διαθέτεις ιατρικές ειδικότητες και εξειδικεύσεις που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ασθενών. Δεν θα έλεγα ότι ως διοίκηση διακρίνουμε συγκεκριμένα τμήματα, εντούτοις όλα έχουν τις ιδιαιτερότητές τους. Η προσπάθεια γίνεται συλλογικά και όλες οι ιατρικές πράξεις αλληλοσυνδέονται με επίκεντρο τον ασθενή.

Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου μας είναι ένα τμήμα που αναλαμβάνει διαχρονικά βαριά και πολύπλοκα περιστατικά και ανταποκρίνεται επάξια με εξαιρετικά αποτελέσματα. Το Ογκολογικό μας τμήμα επίσης διαθέτει μία εξαιρετική ομάδα επαγγελματιών και επιβεβαιώνει καθημερινά την εδραίωσή του στον τομέα. Το Κέντρο Καρδιάς του νοσοκομείου μας αποτελούμενο από καρδιολόγους (κλινικούς και επεμβατικούς), καρδιοχειρουργούς, αγγειοχειρουργούς και μία Καρδιολογική Μονάδα των 25 κλινών επιβεβαιώνει καθημερινά τη σημασία ύπαρξής του.

Θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφερθώ στην εξαιρετική δουλειά που γίνεται στο νέο Παιδιατρικό τμήμα του Mediterranean το οποίο διαθέτει 17 κλίνες και η ιατρική του ομάδα η οποία αποτελείται από 6 παιδιάτρους, παιδο-χειρουργό, παιδο-ορθοπεδικό και παιδο-αναισθησιολόγο.

Τι να κρατήσουμε ακούγοντας το όνομα Mediterranean Hospital of Cyprus;

Να κρατήσετε ότι το Mediterranean Hospital of Cyprus είναι ένα ολοκληρωμένο 24ωρο νοσοκομείο το οποίο αποτελεί το σπίτι των ασθενών, φτιαγμένο από τον Άνθρωπο για τον Άνθρωπο.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΡΕΣΣΙΟΣ

Διαβάστε επίσης: Πολυκλινική ΥΓΕΙΑ: Πρωταρχικός μας στόχος η προσφορά στον ασθενή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ