Στρατηγικοί κακοπληρωτές: Πόσο εύκολος ή δύσκολος είναι ο εντοπισμός τους;

Είναι ικανοποιητικά τα αντισταθμιστικά σχέδια για επιβράβευση συνεπών δανειοληπτών;

Διαφορετικές φαίνεται να είναι οι εκτιμήσεις που εκφράζονται από οικονομολόγους και επαγγελματίες της αγοράς, όσον αφορά στο πόσο εύκολο είναι να εντοπίσεις τους στρατηγικούς κακοπληρωτές των τραπεζών. Η συζήτηση για τους συγκεκριμένους δανειολήπτες συνεχίζεται εδώ και χρόνια χωρίς να μπορεί να υπάρξει συμφωνία όσον αφορά στον καθορισμό και κατ’ επέκταση των εντοπισμό τους.

Μιλώντας στο Σίγμα και στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, ο σύμβουλος αφερεγγυότητας Μάριος Ιερόπουλος υποστήριξε ότι οι τράπεζες γνωρίζουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και θα έπρεπε να τους κυνηγήσουν εδώ και χρόνια που υπάρχει το πρόβλημα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Παράλληλα σημείωσε ότι συνεχίζουν να γίνονται εκποιήσεις πρώτης κατοικίας και όπως εύκολα οι τράπεζες εντοπίζουν ορισμένους δανειολήπτες για να τους εκποιήσουν την περιουσία τους, το ίδιο εύκολα μπορούν να εντοπίσουν και τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο οικονομολόγος Μάριος Κληρίδης σημείωσε ότι είναι πολύ δύσκολο να καθορίσεις ποιος είναι στρατηγικός κακοπληρωτής και ποιος όχι. Το νομικό πλαίσιο που υπάρχει, ανέφερε δεν βοηθά σε αυτό τον καθορισμό και επομένως είναι δύσκολο να εντοπίσεις ποιος έχει στην κατοχή του περιουσιακά στοιχεία και ποιος όχι δεδομένου ότι έχουμε δει και μεταβιβάσεις περιουσιών σε συγγενείς ή και μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό.

Όσον αφορά στα αντισταθμιστικά σχέδια που ετοίμασαν οι τράπεζες για να επιβραβεύσουν τους συνεπείς δανειολήπτες, ο Μάριος Ιερόπουλος ανέφερε ότι αυτά δεν είναι αρκετά. «Η δόση των δανείων τρέχει κάθε μήνα. Το αν θα μου δώσει η τράπεζα μια φορά ένα ποσό για παράδειγμα 200 ευρώ, δεν θα ωφελήσει σε τίποτα στον προϋπολογισμό του νοικοκυριού», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο Μάριος Κληρίδης επισήμανε ότι δεν πρέπει να συγχύζουμε τα σχέδια αυτά με την άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Κοινωνική πολιτική όπως είπε κάνει το κράτος και όχι οι τράπεζες, οι οποίες έχουν τους μετόχους τους και πρέπει να επιδείξουν κέρδη. Για χρόνια οι τράπεζες είχαν πρόβλημα κερδοφορίας, συνέχισε και σήμερα το κέρδος που ανακοινώνουν δεν οφείλεται στα δάνεια που παραχώρησαν αλλά προέρχεται κατά κύριο λόγο από τις καταθέσεις που διατηρούν στην ΕΚΤ. Παράλληλα, συμπλήρωσε, πρέπει να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας το θέμα των κόκκινων δανείων και να μην προχωρούμε σε ενέργειες που ενδεχομένως να τα αυξήσουν.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τρ. Κύπρου: Τροχοδρομεί διαγραφή χρέους για ΜΕΔ με υποθήκη κύρια κατοικία μέχρι €350.000

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ