Ενρία: Οι τράπεζες θα χρειαστούν περισσότερες προβλέψεις

Οι τράπεζες στην ευρωζώνη μπορεί να απορρόφησαν μέσω προβλέψεων το κόστος του πιστωτικού κινδύνου λόγω της πανδημίας, αλλά η προσδοκία είναι ότι θα χρειαστούν περισσότερες προσπάθειες, δήλωσε ο πρόεδρος του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Αντρέα Ενρία.

Σε εναρκτήρια δήλωσή του στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου αναφορικά με τα αποτελέσματα της Διαδικασίας Εποπτικής Εξέτασης και Αξιολόγησης (SREP) για το 2020, ο κ. Ενρία είπε πως η εξέλιξη των προβλέψεων μέσα στο 2020 επιβεβαιώνει τη συναίνεση μεταξύ της αγοράς ότι οι τράπεζες με τις προβλέψεις που πήραν απορρόφησαν την εκτιμώμενη αύξηση του πιστωτικού κινδύνου λόγω της πανδημίας.
 
«Αλλά η προσδοκία μας είναι ότι τα περιοριστικά μέτρα, που ήταν αναγκαία κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2020 – και τα οποία ακόμη βρίσκονται σε ισχύ – απαιτούν πρόσθετες προσπάθειες από τις τράπεζες», ανέφερε ο κ. Ερνία και πρόσθεσε: «Θα παρακολουθούμε τις προσπάθειες και αναμένουμε ότι αυτές θα αντανακλώνται στα στοιχεία του τέταρτου τριμήνου του 2020 και μέσα στο 2021».

Σημείωσε δε πως ο τρόπος με τον οποίο οι τράπεζες προετοιμάζονται για την επιδείνωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού ποικίλει και, σε μερικές περιπτώσεις, είναι ανεπαρκής, όπως είπε.
 
Όπως είπε, η καταχώρηση δανείων στο στάδιο 2 του Διεθνούς Προτύπου Χρηματοοικονομικής Αναφοράς 9 (IFRS 9) έχουν αυξηθεί σε περιορισμένο βαθμό για πολλές τράπεζες του δείγματος, «καταδεικνύοντας μια τάση αποφυγής της αναγνώρισης σημαντικής αύξησης του πιστωτικού κινδύνου».

Επεσήμανε πως διάφορες αρχές, περιλαμβανομένου και του SSM έχουν τονίσει ότι τα μαρατόριουμ και άλλες μορφές αναδιάρθρωσης που συνδέονται με την πανδημία δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως δικαιολογία για αναβολή της αναγνώρισης ότι ένας δανειολήπτης πιθανό να αθετήσει τις υποχρεώσεις του (unlikely to pay).
 
Ο επικεφαλής του SSΜ ανέφερε ακόμη ότι οι τραπεζικές προβλέψεις φαίνεται να βρίσκονται σε χαμηλότερο σημείο σε σύγκριση με άλλες δικαιοδοσίες, όπως οι ΗΠΑ, και πιο κάτω από τα επίπεδα της αντίδρασης των τραπεζών στην χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι κάποια από τα στοιχεία σχετικά με τις χαμηλότερες προβλέψεις εξηγούνται από τα μοναδικά χαρακτηριστικά της κρίσης του Covid και τα άνευ προηγουμένου επίπεδα κρατικής στήριξης, τον συγκεκριμένο ρόλο των αποταμιεύσεων και του διαθέσιμου εισοδήματος κατά τις πανδημίες και την επικέντρωση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού σε συγκεκριμένους ευάλωτους τομείς.
 
«Παρόλα αυτά, πρέπει να επαγρυπνούμε για τις τραπεζικές πρακτικές που οδηγούν σε χαμηλότερες προβλέψεις» τόνισε.
 

Ακόμη, ο κ. Ενρία είπε πως ο SSM από τον Νοέμβριο του 2020 είχε διαγνώσει ότι κάποια μοντέλα του IFRS 9 για την πιθανότητα αθέτησης είχαν καταστεί πολύ λιγότερο ευαίσθητα στις αλλαγές του ΑΕΠ, κάτι που μπορεί να καταδεικνύει ότι τράπεζες έχουν υλοποιήσει αλλαγές σε μοντέλα «στοχεύοντας στην τεχνητή μείωση της αποτίμησης του πιστωτικού κινδύνου».
 
«Σχεδιάζουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις σε αυτό τον τομέα, καθώς αυτές οι ερμηνείες ενδεχομένως να αντανακλούν το εύρημά μας ότι οι προβλέψεις του 2020 ήταν χαμηλότερες απ’ ότι οι προέβλεπαν οι ιστορικές ελαστικότητες», είπε.
 
Κατά τον κ. Ερνία, η κερδοφορία των εποπτευόμενων πιστωτικών ιδρυμάτων αναμένεται να παρουσιάσει ήπια ανάκαμψη το 2021 σε επίπεδα που ωστόσο παραμένουν χαμηλά με απαισιόδοξη προοπτική.
 
«Καθώς οι εξελίξεις του χειμώνα πιθανόν να οδηγήσουν στην ανάγκη για περαιτέρω προβλέψεις, ο πιστωτικός κίνδυνος θα επιβαρύνει περαιτέρω την διαρθρωτικά χαμηλή κερδοφορία του τραπεζιού τομέα της ευρωζώνης», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ