Συνδ. Δανειοληπτών: Οι καταστάσεις που έφεραν την αναστολή εκποιήσεων συνεχίζονται

Οι λόγοι οι οποίοι οδήγησαν στα μέτρα αναστολής της διαδικασίας των πλειστηριασμών δεν έχουν εκλείψει, αντίθετως αναζωπυρώνονται.

Η αναστολή των δόσεων ισχύει για ακόμα περίπου 3 μήνες ενώ οι εκποιήσεις έχουν αρχίσει να γίνονται κανονικά από τις τράπεζες, ενώ η οικονομική ύφεση που έφερε τα εν λόγω μέτρα δεν έχει παύσει. 

Μιλώντας στην Εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, ο Κώστας Μελάς Πρόεδρος του ΣΥΠΡΟΔΑΤ (Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών) ανέφερε ότι οι λόγοι οι οποίοι οδήγησαν στα μέτρα αναστολής της διαδικασίας των πλειστηριασμών δεν έχουν εκλείψει, αντίθετως αναζωπυρώνονται.

Ο κ. Μελάς συμπλήρωσε επίσης ότι σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών τα δυσκολότερα έπονται, άρα είναι σχήμα οξύμωρο την δεδομένη στιγμή οι τράπεζες να ζητούν από τους δανειολήπτες να στερούνται από βασικά αγαθά για να μπορούν πληρώνοντας τις δόσεις τους να κρατήσουν το σπίτι τους.

Σημείωσε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να αντιληφθούν την κατάσταση που επικρατεί στην κυπριακή κοινωνία, αναφέροντας ότι το 70 με 80% των Κυπρίων δυσκολεύονται να επιβιώσουν, τονίζοντας επίσης ότι οι τράπεζες σε ακραίες περιπτώσεις δείχνουν την απαραίτητη κατανόηση.

Η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης λειτουργεί εις βάρος των δανειοληπτών, κάτι το οποίο αναφέρει και η έκθεση της Κομισιόν για το 2020. Ο κ. Μελάς είπε πως η συγκεκριμένη έκθεση αποτελεί καταπέλτη ενάντια στον τρόπο λειτουργίας του κυπριακού δικαστικού συστήματος.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΠΡΟΔΑΤ αποκάλυψε ότι θα γίνει γραπτή εισήγηση προς την Υπουργό Δικαιοσύνης ούτως ώστε να εφαρμοστεί ένα σύστημα που έχει εδραιωθεί στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες για το θέμα των υπερχρεώσεων των δανείων ενώ παράλληλα να χρησιμοποιηθεί ο νόμος περί διαιτησίας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ