Στον πάτο τα επιτόκια των εταιρικών καταθέσεων

Σε νέο ιστορικό χαμηλό υποχώρησαν τα επιτόκια των εταιρικών καταθέσεων τον Μάιο.

Σε νέο ιστορικό χαμηλό υποχώρησαν τα επιτόκια των εταιρικών καταθέσεων τον Μάιο, την ώρα που τα επιτόκια κάποιων κατηγοριών δανείων παρουσιάζουν ανοδικές τάσεις.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, το επιτόκιο καταθέσεων από μη χρηματοδοτικές εταιρείες κατέγραψε μείωση τριών μονάδων βάσης, υποχωρώντας στο 0,04% τον Μάιο από 0,07% τον προηγούμενο μήνα.

 Αντίθετα, οριακή αύξηση παρουσίασε τον Μάιο το επιτόκιο για καταθέσεις προθεσμίας έως ενός έτους από νοικοκυριά, φτάνοντας στο 0,13%, σε σύγκριση με 0,12% τον προηγούμενο μήνα.
 
Αντίθετα ανοδικές τάσεις παρουσίασαν τα δανειστικά επιτόκια τον Μάιο, με εξαίρεση το επιτόκιο που αφορά την αγορά κατοικίας, το οποίο υποχώρησε το 2,09% από 2,12% τον προηγούμενο μήνα.
 
Το επιτόκιο που αφορά δάνεια για αγορά κατοικίας σημείωσε πτώση στο 2,09%, σε σύγκριση με 2,12% τον προηγούμενο μήνα. Ωστόσο αν συνυπολογιστεί το ΣΕΠΕ (Συνολική Ετήσια Επιβάρυνση), το επιτόκιο αυξήθηκε στο 2,91% από 2,72%, που είναι το υψηλότερο σημείο από τον Δεκέμβριο του 2019.
 
Εξάλλου, το επιτόκιο που αφορά καταναλωτικά δάνεια αυξήθηκε στο 3,15%, σε σύγκριση με 3,02% τον προηγούμενο μήνα, φτάνοντας στο ψηλότερο σημείο από τον προηγούμενο Νοέμβριο. Εάν συνυπολογιστεί το ΣΕΠΕ, το επιτόκιο για καταναλωτικά δάνεια διαμορφώθηκε στο 3,76%.
 
Αύξηση 13 μονάδων βάσης παρουσίασε τον Μάιο το επιτόκιο για δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά μέχρι €1 εκατ. φτάνοντας στο 3,10%, σε σύγκριση με 2,97% τον προηγούμενο μήνα.

Τέλος, το επιτόκιο για εταιρικά δάνεια άνω του €1 εκ. κατέγραψε αύξηση 16 μονάδων βάσης και ανήλθε στο 3,00%, σε σύγκριση με 2,42% τον Απρίλιο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ