Μάτσης: Η Ελληνική δεν σκέφτεται να μειώσει το προσωπικό της

Πιο χρονοβόρο το εργαλείο των εγγυήσεων με Γενικό Ελεγκτή, σύμφωνα με τον ίδιο.

Δεν υπάρχουν σκέψεις για μείωση του προσωπικού στην Ελληνική Τράπεζα προκειμένου να μειωθεί το λειτουργικό κόστος εν μέσω της κρίσης, σύμφωνα με τον Ανώτατο Εκτελεστικό Διευθυντή (ΑΕΔ) της Ελληνικής Τράπεζας, Ιωάννη Μάτση.

Όπως δήλωσε ο ίδιος στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων της Τράπεζας για το 2019, ο κ. Μάτσης είπε πως ο έλεγχος του κόστους είναι μεν πρωταρχικό μέλημα, αλλά «αυτό που δεν έχουμε στα σχέδια είναι οποιαδήποτε κόστους στο μισθολόγιο, το οποίο θα είναι στα ίδια επίπεδα με τώρα διότι τους συναδέλφους τους χρειαζόμαστε για αντιμετώπιση της κρίσης».

Ερωτηθείς για τις αιτήσεις δανειοληπτών για μορατόριουμ καταβολής δόσεων που έχουν απορριφθεί, ο κ. Μάτσης είπε ότι πρόκειται για πολύ μικρό ποσοστό, που προέκυψε από τις πρόνοιες του νόμου για το μορατόριουμ καταβολής δόσεων αλλά και από τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής, προσθέτοντας ότι εξετάζονται αναδιαρθρώσεις για αυτούς τους πελάτες, αναδιαρθρώσεις που θα έχουν ίδιες πρόνοιες με το σχέδιο αναστολής δόσεων.

Κοκτέιλ κινδύνων

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τράπεζες αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωπες με ένα κοκτέιλ κινδύνων λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.

Τόνισε ωστόσο πως ατού της Ελληνικής είναι ο λιανικός χαρακτήρας του χαρτοφυλακίου της, που την καθιστά λιγότερο ευάλωτη σε σύγκριση με άλλες τράπεζες που έχουν περισσότερη έκθεση στην επιχειρηματικότητα.

«Έχουμε τη δύναμη, έχουμε την κεφαλαιακή επάρκεια, έχουμε τη ρευστότητα για να νοιώθουμε ότι μπορεί να ξεπεράσουμε την κρίση χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα», τόνισε ο κ. Μάτσης. 

Ο κ. Ματσης διαβεβαίωσε εξάλλου πως η τράπεζα, κτίζοντας στην ισχυρή κεφαλαιακή της θέση και την πολύ υψηλή ρευστότητα, θα βοηθήσει την κοινωνία και την οικονομία. Είπε χαρακτηριστικά πως όσον αφορά τον δείκτη κεφαλαίων η Ελληνική βρίσκεται στις πέντε κορυφαίες συστημικές τράπεζες της ευρωζώνης, ενώ όσον αφορά τη ρευστότητα βρίσκεται πρώτη μεταξύ των πέντε καλύτερων τραπεζών της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τον ΑΕΔ της Ελληνικής, συνεπεία της πανδημίας, το εργαλείο της πώλησης δανείων έχει φύγει από το τραπέζι για την ώρα, ενώ και η οργανική μείωση των ΜΕΧ (αποπληρωμές, ανταλλαγή ακινήτων έναντι δανείων) θα επιδεινωθεί, καθώς «αναμένουμε ότι με την κρίση αυτό θα χειροτερεύσει διότι θα μειωθεί η ευχέρεια του πελάτη με την κρίση να δώσει μετρητά για αποπληρωμή ενός ποσοστού των υποχρεώσεων τους».

Πάντως ως νότα αισιοδοξίας οι μακροοικονομικές προβλέψεις της Ελληνικής κάνουν λόγω για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 5%, ηπιότερη κρίση σε σύγκριση με τις προβλέψεις του κράτους (-7%  με -13%) με τον επικεφαλής οικονομολόγο της τράπεζας, Ανδρέα Ασσιώτη, να τονίζει πως η πορεία της οικονομίας θα εξαρτηθεί από τις κινήσεις που θα κάνουν οι κυπριακές αρχές.

«Η κρίση δεν είναι το τέλος του κόσμου. Ευελπιστώ ότι περί το τέταρτο τρίμηνο τα πράγματα θα είναι καλύτερα και θα μπορούμε να μιλούμε για επαναφορά των επενδυτών και επαναφορά των οργανικών λύσεων (για μείωση των ΜΕΧ)», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Μάτσης, για να προσθέσει ότι «επειδή είμαστε λιανική τράπεζα θεωρώ ότι θα επηρεαστούμε λιγότερα από άλλες τράπεζες που έχουν έκθεση στο επιχειρείν».

Εξάλλου, ο Οικονομικός Διευθυντής της τράπεζας, Λαρς Κρέιμερ, δήλωσε ότι αναμένει αύξηση της χρέωσης προβλέψεων στα επόμενα τρίμηνα, ενώ θα υπάρξει εμπροσθοβαρής αύξηση το 1ο τρίμηνο του 2020. Σημείωσε επίσης ότι το κόστος του ρίσκου από τις 40 μονάδες βάσης θα διπλασιαστεί στις 80 ή 90 μονάδες, προσθέτοντας ωστόσο ότι το θετικό της κρίσης είναι η επιτάχυνση της χρήσης των ψηφιακών καναλιών από τους πελάτες της τράπεζας.

Πιο χρονοβόρο το εργαλείο των εγγυήσεων με Γενικό Ελεγκτή

Ερωτηθείς για το νομοσχέδιο των κρατικών εγγυήσεων, ο κ. Μάτσης είπε πως το εργαλείο αυτό «θα βοηθήσει» αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την τελική μορφή του σχεδίου, καθώς οι πρόνοιες του θα κάνουν τη διαφορά, δίνοντας κίνητρα στην τράπεζα να προχωρήσει σε δανειοδοτήσεις».

«Δεν γνωρίζουμε ποια είναι η τελική μορφή του σχεδίου, αλλά οποιαδήποτε εγγύηση θα βοηθήσει», είπε.

Αναφορικά με την προτεινόμενη παρουσία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στην επιτροπή παρακολούθησης, ο ΑΕΔ της Ελληνικής είπε πως αυτή «θα δυσκολέψει την παροχή ρευστότητας». Σύμφωνα με τον κ. Μάτση θα εξαρτηθεί με ποιον τρόπο θα αναμειχθεί η ΕΥ, κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης μια αίτησης δανείου ή με έλεγχο μετά την παραχώρηση του δανείου.

«Αν εμπλακεί σε όλη τη διαδικασία σημαίνει ότι μάλλον η διαδικασία θα καθυστερήσει. Δεν σημαίνει ότι θα είναι αποτρεπτικό αλλά (το όλο σύστημα) θα γίνει πιο πολύπλοκο και χρονοβόρο», πρόσθεσε.

Για την κρίση του κορωνοϊού, ο κ. Μάτσης είπε πως το μέλλον δεν θα είναι εύκολο, αφού, δυστυχώς η κρίση μας βρήκε προ εκπλήξεως όλους».

«Θα έρθουν πιο δύσκολες μέρες για την οικονομία. Σκοπός μας να παραμείνουμε ισχυροί για να βοηθήσουμε την κοινωνία να αντεπεξέλθει για να βγούμε από την κρίση», τόνισε ο ΑΕΔ της Ελληνικής.

Εξάλλου, ερωτηθείς σχετικά ο κ. Κρέιμερ είπε πως αναμένεται αύξηση κατά €15 με €20 εκατομμύρια στις απαιτήσεις της Ελληνικής προς την ΚΕΔΙΠΕΣ, αφού αναμένονται να προκύψουν απροσδόκητες ζημιές στα δάνεια τα οποία μεταφέρθηκαν από την πρώην Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα στην Ελληνική και τα οποία προστατεύονται από το σχέδιο προστασίας περιουσιακών στοιχείων.

  

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ