Σε ποια φάση βρίσκεται το ψηφιακό ευρώ

Το ψηφιακό ευρώ θα αντικαταστήσει τα μετρητά σε ευρώ;

Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για το πού βρίσκεται η προσπάθεια της ΕΚΤ για έκδοση ψηφιακού ευρώ, ο Χρίστος Φανόπουλος, Ανώτερος Διευθυντής του Τμήματος Τραπεζικών Εργασιών της Κεντρικής Τράπεζας είπε ότι το ψηφιακό ευρώ θα αποτελέσει μια πρόσθετη επιλογή πληρωμής, διασφαλίζοντας πρόσβαση στην ασφαλέστερη μορφή χρήματος – δηλαδή το χρήμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας – ως μία εναλλακτική και ταυτόχρονα συμπληρωματική επιλογή από τα μετρητά.

«Υπό αυτό το πρίσμα, το ψηφιακό ευρώ θα αυξήσει την εμπιστοσύνη του κοινού στις ψηφιακές πληρωμές. Διευκρινίζουμε ότι το ψηφιακό ευρώ δεν θα αντικαταστήσει τα μετρητά σε ευρώ, αλλά θα λειτουργήσει συμπληρωματικά προς αυτά», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι το Ευρωσύστημα συζητά προς το παρόν τι μορφή θα μπορούσε να έχει το ψηφιακό ευρώ. Η φάση διερεύνησης, η οποία ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2021, θα διαρκέσει δύο χρόνια περίπου και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2023. 

Εξετάζεται πώς το ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε να σχεδιαστεί και να διανεμηθεί στους εμπόρους και το κοινό, καθώς και η επίδραση που θα έχει στην αγορά και οι αλλαγές που θα πρέπει, ενδεχομένως, να γίνουν στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η απόφαση για την δημιουργία του ψηφιακού ευρώ θα ληφθεί μετά την ολοκλήρωση της φάσης διερεύνησης στο τέλος του 2023, διευκρίνισε.

Τόνισε ότι το ψηφιακό ευρώ δεν θα ισοδυναμεί με κρυπτοστοιχείο ενεργητικού. Τα κρυπτοστοιχεία ενεργητικού διαφέρουν ουσιαστικά από το χρήμα κεντρικής τράπεζας διότι οι τιμές τους είναι συχνά ευμετάβλητες, πράγμα που καθιστά δύσκολη τη χρήση τους ως μέσα πληρωμής ή ως μονάδες μέτρησης αξίας, ενώ δεν υποστηρίζονται από κανέναν δημόσιο οργανισμό. Για τον ίδιο λόγο, εμπεριέχουν αυξημένο κίνδυνο ως επενδυτικό μέσο, σημείωσε.

Αντίθετα, όσοι τελικά θα επιλέξουν το ψηφιακό ευρώ θα μπορούν να το εμπιστεύονται όσο και τα μετρητά σε ευρώ, δεδομένου ότι και οι δύο αυτές μορφές του ευρώ θα είναι ίσης αξίας και θα υποστηρίζονται από το Ευρωσύστημα, είπε.

Καταλήγοντας, ο κ. Φανόπουλος είπε ότι οι κεντρικές τράπεζες και οι εποπτευόμενοι φορείς πρέπει να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση τόσο για ψηφιοποίηση όσο και για αμεσότητα στην πραγματοποίηση λιανικών πληρωμών. Κι αυτός είναι ο λόγος που χώρες ανά το παγκόσμιο διερευνούν την πιθανή έκδοση χρήματος κεντρικής τράπεζας σε ψηφιακή μορφή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κίνδυνος για την οικονομία τα κρυπτονομίσματα

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ