Σηκώνουν «λευκή σημαία» τα εργοστάσια παραγωγής καφέ;

Μεγάλη η έλλειψη εργατικών χεριών λόγω πανδημίας.

Η πανδημία του κορωνοϊού επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα δισεκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη και από ότι φαίνεται οι αρνητικές του επιπτώσεις θα έχουν επίδραση ακόμα και στο τρόπο που πίνουμε τον καφέ.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg,  το γεγονός ότι έκλεισαν τράπεζες, μειώθηκαν οι ώρες εργασίας, περιορίστηκαν οι μετακινήσεις καθώς και οι φόβοι για μόλυνση του ιού σε φάρμες και αγροκτήματα, ενισχύουν τις ανησυχίες για έλλειψη εργατικών «χεριών» στις μονάδες παραγωγής του καφέ, ειδικά σε περιοχές που «πρωτοστατούν» στο συγκεκριμένο τομέα όπως η Κολομβία, η Βραζιλία και το Περού. Μαζί αυτές οι τρεις χώρες αντιπροσωπεύουν σχεδόν τα 2/3 της παγκόσμιας παραγωγής καφέ σε κόκκους Arabica.

Σε ότι αφορά τη Βραζιλία (η κορυφαία χώρα σε καλλιέργεια κόκκου Arabica), ένα μεγάλο μέρος της άλλοτε εργατικής παραγωγής έχει γίνει μηχανοποιημένο με σκοπό να καλύψει το κενό που δημιουργείται από την έλλειψη εργατών.

Εν αντιθέσει, στην Κολομβία αν και υπάρχει πρόβλημα σε ότι αφορά τη καλλιέργεια λόγω πανδημίας, εν τούτοις δεν παρατηρείται παρόμοια έλλειψη αφού πολλές σοδειές μαζεύονται ακόμα από τους ίδιους  τους εργάτες.  

Σύμφωνα με επίσημες προβλέψεις, η ζήτηση για παραγωγή καφέ αναμένεται να μειωθεί σημαντικά για φέτος, και το κενό που προκύπτει αναμένεται να καλυφτεί από τα αποθέματα που έχουν ήδη εξασφαλιστεί από το πρόσφατο παρελθόν.

Η έλλειψη εργατικών χεριών αναμένεται επίσης να συρρικνώσει η και να «εξαφανίσει» το μικρό πλεόνασμα που έχει δημιουργηθεί για το επόμενο έτος, ενώ τα αποθεματικά οδεύουν προς εξάντληση εν μέσω πανδημίας. Ως αποτέλεσμα, εκτοξεύτηκαν οι τιμές για καφέ Arabica σε ποσοστά που αγγίζουν το 15% μέσα σε ένα μήνα.

Τέλος, σε ότι αφορά τους καταναλωτές, το κλείσιμο εστιατορίων και καφετεριών σε όλο τον κόσμο θα μπορούσε να  μειώσει σε μεγάλο βαθμό τη ζήτηση και να αποδειχτεί καταστροφικό για την αλυσίδα παραγωγής  καφέ ακόμα και σε περίπτωση που οι ίδιοι οι καταναλωτές επιλέγουν να τον φτιάχνουν οι στο σπίτι.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ