G20: Σταθεροποιείται η παγκόσμια οικονομία

Τι ειπώθηκε και για κλιματική αλλαγή - διαδικτυακό φόρο.

Η Σύνοδος των G20 στη Σαουδική Αραβία προσέδωσε ηρεμία στους παγκόσμιους ηγέτες καθώς οι εντάσεις στον τομέα του εμπορίου δείχνουν να υποχωρούν ενώ και η παγκόσμια οικονομία δείχνει να σταθεροποιείται.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το ζήτημα της παγκόσμιας οικονομίας βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης ειδικά μετά τις εξελίξεις με τον κορωνοϊό και τις οικονομικές επιπτώσεις από την εξάπλωση του. Το μήνυμα που βγαίνει από τις Κεντρικές Τράπεζες είναι ένα: "Λιγοστεύουν τα αποθεματικά των τραπεζών και πρέπει οι κυβερνήσεις που διαθέτουν πλεονασματικό προϋπολογισμό να βγουν μπροστά για να τις στηρίξουν οικονομικά. "Υπάρχει το αίσθημα ότι δεν επαρκεί η νομισματική πολιτική από μόνη της για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις από τον κορωνοϊό καθώς χρειάζεται ενδυνάμωση και άλλων πολιτικών, ειδικά στον τομέα της οικονομίας", δήλωσε ο Francois Villeroy de Galhau, υπεύθυνος για τη χάραξη πολιτικής της ΕΚΤ.

Τι γίνεται με την κλιματική αλλαγή;

Σε ότι αφορά το θέμα του κλίματος, Οι ΗΠΑ φέρεται να υποκύπτουν τελικά στις πιέσεις της ΕΕ, επιτρέποντας την αναφορά στην κλιματική αλλαγή στο κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου.

Ωστόσο δεν έλειψαν και οι διαφωνίες ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης του ζητήματος. Ο Στίβεν Μνούτσιν, υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ αρχικά ήταν αντίθετος με την αναφορά στο θέμα εντός του πλαισίου του κοινού ανακοινωθέντος, ενώ και  η Σαουδική Αραβία δεν έδειχνε ιδιαίτερο ενθουσιασμό για το θέμα. Εν τέλει,  οι ΗΠΑ αποδέχθηκαν έστω και παθητικά να υπάρξει αναφορά, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο. 

Τι ισχύει με το διαδικτυακό φόρο; 

Το αδιέξοδο συνεχίζει να υφίσταται στο θέμα του «διαδικτυακού φόρου», αφού σε παγκόσμιο επίπεδο δεν υπήρξε συμφωνία ενώ οι Ευρωπαίοι φέρεται να διαμηνύουν ότι θα προχωρήσουν στη φορολόγηση των διαδικτυακών κολοσσών ακόμα και σε περίπτωσης μη αποδοχής του μέτρου από τις άλλες χώρες. Πρόκειται για μία εξέλιξη, η οποία θα μπορούσε να πυροδοτήσει ακόμα και έναν νέο εμπορικό πόλεμο σε ακραίες περιπτώσεις- αυτή τη φορά ανάμεσα σε Ε.Ε. και ΗΠΑ.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ