Ανδρέας Πίττας: Βρισκόμαστε μπροστά σε εξελίξεις που τείνουν να αλλάξουν τον ρου της ιστορίας

Είμαστε αντιμέτωποι με μια πολύπλοκη κατάσταση πραγμάτων, με έναν πόλεμο στην Ευρώπη να συνεχίζεται χωρίς άμεση προοπτική τέλους.

ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΑΝΔΡΕΑ ΠΙΤΤΑ*

Το 2023 θα είναι σίγουρα μια χρονιά γεμάτη σημαντικές προκλήσεις. Βρισκόμαστε μπροστά σε εξελίξεις που τείνουν να αλλάξουν τον ρου της ιστορίας. Είμαστε αντιμέτωποι με μια πολύπλοκη κατάσταση πραγμάτων, με έναν πόλεμο στην Ευρώπη να συνεχίζεται χωρίς άμεση προοπτική τέλους, με αναστατωμένες οικονομικές αγορές παντού στον κόσμο, με μια ενεργειακή κρίση που διαβρώνει την αγοραστική δύναμη τόσο των νοικοκυριών, όσο και των επιχειρήσεων.

Αυτά, μαζί με τοπικά προβλήματα όπως τον πληθωρισμό, την ΑΤΑ, τις ουσιώδεις υπηρεσίες αλλά και το μεγάλο θέμα των μεταναστών που αγγίζει το 6% του πληθυσμού, το άλυτο κυπριακό πρόβλημα, δυσκολεύουν και σκοτεινιάζουν ακόμα περισσότερο κάθε πρόβλεψη.

Παρόλα ταύτα, θα αποτολμήσω μερικά πράγματα, για να δούμε όσο γίνεται πιο κοντά τον παράξενο χρόνο 2023 που πλησιάζει.

Ο επιτυχημένος προϋπολογισμός που πέρασε στη Βουλή βάζει ένα θετικό πρόσημο στα θέματα οικονομίας, η ελάττωση της εμπορικής δραστηριότητας θα συμβάλει ενδεχομένως σε μια συρρίκνωση του πληθωρισμού και συνεπακόλουθη σταθεροποίηση των επιτοκίων με ελαττωμένη ανεργία.

Βλέπω μια θετική τουριστική εξέλιξη με αυξημένα εισοδήματα παρόλη την απουσία των εμπόλεμων χωρών που ήταν και οι δύο καλοί μας πελάτες. Φυσικά εδώ πρέπει να προϋποθέσουμε την καλή λειτουργία των αερομεταφορών και της συνδεσιμότητας με τις ενδιαφερόμενες χώρες.

Πιστεύω δε, ότι θα προχωρήσουμε κατά το 2023 με τις μεταρρυθμίσεις για την απονομή δικαιοσύνης με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η οποία θα μπορεί να προσφέρει και μερική αναδιάρθρωση της κρατικής μηχανής.

ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Η φαρμακοβιομηχανία δυστυχώς έχει υποστεί σοβαρά πλήγματα σε θέματα κόστους από πολλούς παράγοντες.

Εκτός της ανόδου του εργατικού κόστους, η ενέργεια έχει συμβάλει πολλαπλώς στην αύξηση του κόστους μέσω του ηλεκτρισμού (η παραγωγή ενέσιμων είναι αρκετά ηλεκτροβόρα), της ακρίβειας του πετρελαίου και οι τιμές των αεροπορικών ναύλων που έχουν απογειωθεί μέχρι και το πενταπλάσιο σε σχέση με τα ναύλα που ίσχυαν το 2019, η συνεπακόλουθη αύξηση στα πλαστικά συσκευασίας, χαρτικών και κουτιών, η αύξηση κατά 50% πολλών πρώτων υλών, κυρίως αντιβιοτικών κ.λπ..

Σε ένα περιβάλλον όπου οι τιμές των φαρμάκων είναι καθηλωμένες και άσχετοι πολιτικοί ηγέτες προσπαθούν να ελαττώσουν ακόμη τις τιμές των ομοιοδραστικών - γενόσημων φαρμάκων (ειδικά δηλαδή τον τομέα εκείνο των φαρμάκων που προσφέρει εκατομμύρια ευρώ εξοικονομήσεων στα ταμεία της φαρμακευτικής περίθαλψης), προκαλεί δυσκολίες στη συντήρηση, στην αγορά ορισμένων ειδών - προβλέπω ελλείψεις ειδικά φθηνότερων φαρμάκων σε πολλές αγορές της Ευρώπης - κάτι που ήδη άρχισε να διαφαίνεται στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο. Θα ακολουθήσουν φυσικά και άλλες αγορές.

Οι εξαγωγές επηρεάζονται σοβαρά από τις ψηλές τιμές των μεταφορικών, ειδικά των αεροπορικών και από δυσκολίες πρόσβασης ναυτιλιακών συνδέσμων με μακρινές, ασιατικές αγορές.

Φύσει αισιόδοξος, προσδοκώ ότι θα εξακολουθήσουμε την ανοδική μας πορεία, με πιο ήπιους ρυθμούς και με περιορισμένα κέρδη, ειδικά στα ευρωπαϊκά μας εργοστάσια, όπως αυτά της Κύπρου και της Ολλανδίας.

Διαβάστε επίσης: Μιχάλης Νεοπτολέμου: Βαδίζουμε στο 2023 με αισιοδοξία και συγκεκριμένους στόχους

*ΙΔΡΥΤΗ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ MEDOCHEMIE

-

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ