Άκης Κελεπέσιης: Τουρισμός η μεγάλη επιστροφή

Η μικρή μας Κύπρος με τα 4 εκατομμύρια αφίξεις το 2019 και τα σχεδόν 3 δισεκατομμύρια έσοδα, θα καταφέρει στο τέλος της χρονιάς του 2022 να μετρά απώλειες λιγότερες και από το 20%.

Του Άκη Κελεπέσιη*

Είναι γεγονός ότι η τουριστική βιομηχανία παρά τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες λόγω της πανδημίας του COVID-19 αλλά και ιδιαίτερα κατά τη φετινή χρονιά και των επιπλέον προβλημάτων που παρουσιάστηκαν με τον πληθωρισμό και τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, κατάφερε να πραγματοποιήσει ένα μεγάλο και θριαμβευτικό come back και να επαναφέρει τα χαμόγελα και την αισιοδοξία σε όλους τους εμπλεκόμενους τουριστικούς φορείς.

Απέδειξε ακόμη μια φορά η τουριστική βιομηχανία, ότι παρά το ότι είναι ευάλωτη, ανακάμπτει εύκολα και γρήγορα. Μετά από δύο καταστροφικές χρονιές 2020 και 2021 όπου ο παγκόσμιος τουρισμός απώλεσε πέραν των €4 τρις πάνω από 50 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, το 2022 επανέκαμψε θριαμβευτικά, με κάποιες χώρες μάλιστα να πραγματοποιούν αποτελέσματα καλύτερα ακόμη και από το 2019.

Τα μεγάλα προβλήματα που προέκυψαν στο αρχικό στάδιο της επανεκκίνησης της τουριστικής βιομηχανίας, ήταν κυρίως η εξεύρεση προσωπικού καθώς και η ρευστότητα των επιχειρήσεων και στη συνέχεια προστέθηκαν τα θέματα του πληθωρισμού και του ρωσο-ουκρανικού πολέμου. Παρά ταύτα κατέστη δυνατόν να αντεπεξέλθει η βιομηχανία και από τα μέσα του καλοκαιριού της φετινής χρονιάς, να επανέλθει σχεδόν στην ομαλότητα και σε ρυθμούς του 2019.

Η μικρή μας Κύπρος με τα 4 εκατομμύρια αφίξεις το 2019 και τα σχεδόν 3 δισεκατομμύρια έσοδα, θα καταφέρει στο τέλος της χρονιάς του 2022 να μετρά απώλειες λιγότερες και από το 20%, κάτι το οποίο αφήνει όλους εμάς τους ανθρώπους του τουρισμού ικανοποιημένους και αισιόδοξους για ένα ακόμη καλύτερο 2023.

ΜΕ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΤΟ 2030

Αυτά που πρέπει όμως άμεσα να προβλέψουμε και να σχεδιάσουμε για να ετοιμάσουμε την Κύπρο του 2030 ώστε τα 6 εκατομμύρια επισκεπτών που εκτιμάται ότι θα έχουμε θα συνυπάρχουν με τους κατοίκους του νησιού, οι οποίοι και αυτοί προβλέπεται ότι θα αυξηθούν ραγδαία τα επόμενα χρόνια (όχι από τη γεννητικότητα των κατοίκων της Κύπρου αλλά κυρίως από τη μετανάστευση) χωρίς να επιβαρύνεται ιδιαίτερα το περιβάλλον και η καθημερινότητά μας και οι ζωές μας. Σημειώνω πιο κάτω αυτά που πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας εν συντομία:

1ον Ενίσχυση των πόρων και των υποδομών για επάρκεια παροχής νερού και ρεύματος.

2ον  Εμπλουτιστικά έργα και έργα υποδομής στα ορεινά, ούτως ώστε να έχουμε την καλύτερη διασπορά των τουριστών στο νησί.

3ον Πέραν του μοντέλου ανάπτυξης με νέα προϊόντα όπως ο αγροτουρισμός, ο αθλητικός τουρισμός, ο ιατρικός τουρισμός, ο συνεδριακός τουρισμός, ο θρησκευτικός τουρισμός, ο γαστρονομικός τουρισμός και γενικά τα ταξίδια ειδικού ενδιαφέροντος, σοβαρή αλλαγή στην Κύπρο όσον αφορά τις αφίξεις, θα γίνει με την ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού και παίζοντας το δυνατό χαρτί «Ήλιος και Θάλασσα».

Όσον αφορά τον χειμερινό τουρισμό, πρέπει να αλλάξουμε στρατηγική και να μην επιζητούμε μόνο την επιμήκυνση της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου, αλλά την ανάπτυξη και τις αφίξεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Η ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού θα προσδώσει πολύ περισσότερα σε όλους. Εργαζόμενους, ξενοδόχους, τοπική κοινωνία αλλά και το ίδιο το κράτος. Βεβαίως για να πετύχει ο χειμερινός τουρισμός πρέπει συνδυαστικά να προωθηθούν και άλλα μεγάλα έργα ειδικότερα στην περιοχή Αμμοχώστου όπως άνοιγμα ή μεταφορά πανεπιστημιακών σχολών ή κέντρα για Rehabilitation και επίσης οι εκάστοτε κυβερνήσεις πρέπει να σταματήσουν να επιδοτούν την ανεργία αλλά την εργασία.

4ον Παρά τις προσπάθειές μας την τελευταία 10ετία να ανοίξουμε νέες αγορές, φαίνεται ότι δεν αλλάζει σημαντικά η διάρθρωση των αφίξεων και η χώρα συνεχίζει να στηρίζεται στις γνωστές της κυρίως αγορές της Μ. Βρετανίας, Ισραήλ, Γερμανίας, Πολωνίας, Ελλάδας και Σκανδιναβίας.

Η Κύπρος μπορεί να αντλήσει ακόμα περισσότερους τουρίστες από τα 500 εκατομμύρια Ευρωπαίους και παρά το ότι δεν μπορεί να αντλήσει σημαντικές αφίξεις από τις γειτονικές μας χώρες, είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να φτάσουμε εύκολα τα 6 εκατομμύρια αφίξεις το 2030, δεδομένου ότι και ο παγκόσμιος τουρισμός εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,8 δις εκατομμύρια. Η γειτονιά μας, οι χώρες της ευρύτερης Ανατολικής Μεσογείου (Ελλάδα, Τουρκία, Συρία, Ιορδανία, Λίβανος, Ισραήλ και Αίγυπτος) έχουν πληθυσμό πέραν των 250 εκατομμυρίων και η διάρκεια πτήσεων δεν ξεπερνά τη μία ώρα αλλά δυστυχώς η άντληση τουριστών για διάφορους λόγους, δεν ξεπερνά το 15% των συνολικών αφίξεων του 2019.

5ον Η ακτοπλοϊκή σύνδεση με Ελλάδα, Αίγυπτο και Ισραήλ είναι πολύ σημαντική και από ανθρωπιστικής πλευράς και σίγουρα θα βοηθήσει και αυτούς που δεν μπορούν να ταξιδέψουν αεροπορικώς και επίσης θα δώσει και στρατηγικό βάθος (αν μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτήν την ορολογία) μιας και η Κύπρος ως χώρα νησί, συνδέεται με τον έξω κόσμο μόνο αεροπορικώς και σίγουρα από αυτήν τη σκοπιά εφόσον υλοποιηθεί η σύνδεση, θα φέρει και επιπλέον τουρισμό.

6ον Η ανάπτυξη της κρουαζιέρας στο νησί μας και στην Ανατολική Μεσόγειο θα μας προσφέρει πολλαπλά οφέλη. Πιστεύω ότι με την ευκαιρία που μας δίνεται τώρα με το νέο λιμάνι της Λεμεσού και την αναβάθμισή του και εν συνεχεία της Λάρνακας, θα μας προσεγγίσουν και άλλες εταιρείες πολυτελών κρουαζιερόπλοιων πέραν από τις δύο που θα έχουμε φέτος, την MSC Cruises ιταλικών συμφερόντων και την Royal Caribbean αμερικανικών συμφερόντων, αφού φαίνεται ότι ανοίγουν πλέον οι κρουαζιέρες στην Ανατολική Μεσόγειο, που για πολλά χρόνια προσδοκούσαμε.

Αυτά τα κρουαζιερόπλοια δεν θα μας φέρουν μόνο ημερήσιο τουρισμό αλλά και επισκέπτες από την Αμερική, Καναδά και Ασία οι οποίοι θα διανυκτερεύουν στην Κύπρο και στη συνέχεια θα πραγματοποιούν τις κρουαζιέρες στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και από τα οφέλη που θα έχουν και τα ίδια τα λιμάνια μας και κατ’ επέκταση και η Κυπριακή Δημοκρατία.

7ον Τέλος, για να έχουμε ένα καλύτερο αύριο, κάτοικοι της Κύπρου και τουρίστες, πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψιν το θέμα του υπερτουρισμού που άρχισε να εμφανίζεται τα τελευταία 10 χρόνια σε κάποιες χώρες και σε κάποιες περιοχές της Ευρώπης, όπως η Βενετία, η Μαγιόρκα, η Μύκονος, η Σαντορίνη και το Ντουμπρόβνικ, όπως επίσης και το κεφαλαιώδες ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.

Κλείνοντας θέλω να εκφράσω την πεποίθησή μου μέσα από τα σχεδόν 40 χρόνια που εργάζομαι και δραστηριοποιούμαι στην τουριστική βιομηχανία, ότι και η νέα κυβέρνηση που θα εκλεγεί σε λίγους μήνες, θα δώσει την απαραίτητη σημασία στην τουριστική βιομηχανία του τόπου.

Διαβάστε επίσης: Ποιοτικός Τουρισμός και Βιωσιμότητα ως απάντηση στο κλίμα αβεβαιότητας

*Εκτελεστικού Προέδρου TOP KINISIS TRAVEL PUBLIC LTD

Επίτιμου Προέδρου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου–ACTA

Αντιπροέδρου Τουρισμού ΕΒΕΛ Λευκωσίας

Πρώην Προέδρου Ευρωπαίων Ταξιδιωτικών Πρακτόρων ECTAA

-

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ