του Φίλιππου Σώσειλου *
Οι αλλαγές που συντελούνται µε κινηµατογραφική ταχύτητα στον ευρύτερο επιχειρηµατικό και οικονοµικό χώρο διαδραµατίζονται σε µια χρονική στιγµή κατά την οποία η πανδηµία εξακολουθεί να δοκιµάζει ακόµη και τις πιο ανθεκτικές οικονοµίες αλλά και τα όρια και τις αντοχές των πολιτών.
Σε µια περίοδο που τα πάντα αλλάζουν γύρω µας, τα κράτη, οι οργανισµοί, οι επιχειρήσεις, αλλά και η ίδια η κοινωνία, δεν έχουν ούτε τον χρόνο ούτε την πολυτέλεια να παραµένουν εγκλωβισµένοι σε καθεστώς διαρκούς ανησυχίας ή παράλυσης. Η επιτάχυνση του ψηφιακού µετασχηµατισµού, ειδικά µετά την πανδηµία, δηµιουργεί διαρκώς νέα δεδοµένα, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα νέες προκλήσεις. Και όλα αυτά συµβαίνουν σε ένα περιβάλλον όπου η κλιµατική και η ενεργειακή κρίση συντελούν στη διαµόρφωση νέων τάσεων και αντιλήψεων, οι οποίες µε τη σειρά τους απαιτούν προσαρµογή και αλλαγές.
Για την οµαλή και επιτυχή µετάβαση στην επόµενη µέρα, η εγρήγορση, η προσαρµοστικότητα και η ευχέρεια του επιχειρηµατικού κόσµου να αφουγκράζεται τα δεδοµένα που διαµορφώνει η νέα πραγµατικότητα, παραµένουν πολύ σηµαντικές. Ταυτόχρονα, κάθε βήµα θα πρέπει να εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου, ολοκληρωµένου σχεδιασµού και µιας δοµηµένης στρατηγικής.
Η ΚΥΠΡΟΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΕΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο καλείται να κινηθεί και η Κύπρος, έτσι ώστε να βρει απαντήσεις στις προκλήσεις που αναφύονται. Το πρώτο και πιο σηµαντικό βήµα προς τη νέα εποχή είναι η παραδοχή ότι το υφιστάµενο οικονοµικό µοντέλο ανάπτυξης έχει εξαντλήσει τα όριά του. Η Κύπρος χρειάζεται ένα νέο µοντέλο ανάπτυξης, το οποίο να εστιάζει και να βασίζεται στα διαχρονικά συγκριτικά πλεονεκτήµατα του νησιού, ενώ ταυτόχρονα οι επενδύσεις θα πρέπει να στραφούν σε τοµείς που ταιριάζουν στις δεξιότητες και στις ικανότητες του ανθρώπινου δυναµικού και κυρίως των νέων ανθρώπων.
Ένα νέο µοντέλο ανάπτυξης που πρέπει να υιοθετήσει η Κύπρος µε βάση το «Όραµα 2035», το οποίο έχει εκπονήσει η PwC Κύπρου. Η µελέτη πραγµατοποιήθηκε στο πλαίσιο διαγωνισµού που προκήρυξε το Συµβούλιο Οικονοµίας και Ανταγωνιστικότητας, µε χρηµατοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και εδράζεται σε τρεις πυλώνες:
•
Η Κύπρος ως επιχειρηµατικός και εµπορικός κόµβος της Ευρώπης, µε βάση το ισχυρό συγκριτικό της πλεονέκτηµα στον τοµέα των υπηρεσιών και την ικανοποιητική διεθνή φήµη της ως επιχειρηµατικού κέντρου. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να εφαρµοστεί ένα αυστηρό πλαίσιο κανόνων κατά του ξεπλύµατος χρήµατος και της καταπολέµησης της διαφθοράς και της διαπλοκής σε όλες τις µορφές τους.
•
Η Κύπρος πρωταγωνιστής στη βιωσιµότητα, µε επικέντρωση στην πράσινη οικονοµία και στις ανανεώσιµες πηγές ενέργειας.
•
Η Κύπρος ως τεχνολογικό κέντρο της Ευρώπης, µε ανάπτυξη εξειδικευµένων υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας. Στόχος του τεχνολογικού κέντρου θα είναι η οικοδόµηση ενός οικοσυστήµατος βασισµένου στην καινοτοµία, στην προσέλκυση παγκόσµιου ταλέντου, στα τοπικά πανεπιστήµια και σε εναλλακτικές οικονοµικές πηγές.
Κεντρική ιδέα του νέου µοντέλου ανάπτυξης θα πρέπει να είναι η διάχυση του οικονοµικού οφέλους σε όλους τους πολίτες. Η δηµιουργία µιας δίκαιης και περιεκτικής κοινωνίας, χωρίς αποκλεισµούς, που να ενσωµατώνει όλα τα µέλη της, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήµατος. Αξίζει να σηµειωθεί ότι η PwC, µέσα από τη νέα παγκόσµια στρατηγική της, «The New Equation», οδηγεί σε ένα ανθρωποκεντρικό µέλλον βασισµένο σε ένα ισχυρό τεχνολογικό υπόβαθρο. Είναι έντονη πεποίθησή µας πως η οικοδόµηση εµπιστοσύνης µεταξύ όλων των ενδιαφερόµενων µερών (stakeholders) είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε το µέλλον αυτό να είναι περισσότερο βιώσιµο.
Προς την κατεύθυνση αυτή και µε δεδοµένη την αναγκαιότητα η επιχειρηµατική δραστηριότητα να επιφέρει θετικό και µετρήσιµο κοινωνικό αποτύπωµα, η PwC Κύπρου προχωρά, εντός του 2022, στη δηµιουργία του κοινωφελούς µη κερδοσκοπικού ιδρύµατος PwC Foundation. Βασική προτεραιότητα του Ιδρύµατος είναι η προώθηση σειράς δράσεων µε στόχο την ενίσχυση της εκπαίδευσης, της επιχειρηµατικότητας, της προστασίας του περιβάλλοντος και ευρύτερα της στήριξης της κοινωνίας. Σηµαντική παράµετρος σε αυτό το εγχείρηµα είναι η εθελοντική προσφορά και η ενεργός εµπλοκή των ανθρώπων του οργανισµού.
Σε έναν κόσµο που µετασχηµατίζεται, η Κύπρος επιβάλλεται να αλλάξει. Στον δρόµο προς την υλοποίηση του οράµατός µας για το 2035, η υιοθέτηση µιας νέας προσέγγισης, η οποία να ανοίγει νέους δρόµους, να απαντά στις προκλήσεις και ταυτόχρονα να ενσωµατώνει όλες τις επαγγελµατικές και κοινωνικές οµάδες, αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Χρειάζεται να πιστέψουµε στις προοπτικές που ανοίγονται µπροστά µας και να θυµόµαστε ότι µε συλλογική δράση και τόλµη µπορούµε να λάβουµε τις απαραίτητες αποφάσεις ώστε µε αυτοπεποίθηση να προχωρήσουµε στην εφαρµογή των απαιτούµενων αλλαγών.
*CEO PwC Κύπρου