Της Ελένης Κωνσταντίνου*
Ακραία φαινόμενα, όπως η πρόσφατη πανδημία, μας υπενθυμίζουν γιατί η σύσταση του χαρτοφυλακίου μας πρέπει να βασίζεται σε θεμελιώδεις επενδυτικές αρχές, αλλά και πόσο σημαντικό είναι να ευθυγραμμίζεται με τους επενδυτικούς μας στόχους. Η κρίση που διανύουμε ανέδειξε, για ακόμα μία φορά, την ικανότητα της ανθρώπινης εφευρετικότητας να καινοτομεί αλλά και νέες ενδιαφέρουσες θεματικές επενδύσεις. Αυτές αναμένεται να δημιουργήσουν νέες αγορές και να μεταμορφώσουν τις υπάρχουσες, έχοντας σημαντικό και μακροχρόνιο αντίκτυπο στη ζωή μας. Η προσήλωση, λοιπόν, σε βασικά θέματα βιώσιμης ανάπτυξης και η αποφυγή μη βιώσιμων τάσεων μπορούν να προσφέρουν στους επενδυτές την ευκαιρία για σημαντικές αποδόσεις στο μέλλον.
Οι κεντρικές τράπεζες στις ανεπτυγμένες οικονομίες έχουν προβεί, τα τελευταία χρόνια, σε σημαντικές μειώσεις στα επιτόκια, κρατώντας τα σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Συνεχίζουν, επίσης, να διατηρούν μια πολύ διευκολυντική στάση με τεράστιες ενέσεις ρευστότητας, που στοχεύουν στον περιορισμό της αρνητικής επίδρασης της πανδημίας στις αγορές. Αυτό αναμένεται να συνεχιστεί καθώς προχωράμε στο 2021, παρέχοντας υποστήριξη και ελκυστικές προοπτικές απόδοσης για τις μετοχές. Ένα σοβαρό εμπόδιο για την ανάπτυξη θα ήταν η επιστροφή του πληθωρισμού στις αγορές, κάτι το οποίο ίσως είναι λίγο νωρίς να παρατηρηθεί προς το παρόν.
Ο κόσμος αλλάζει γρηγορότερα από ποτέ και έχουν προκύψει κάποιες ισχυρές τάσεις που πιθανότατα να διαμορφώσουν το μέλλον μας: η κλιματική αλλαγή, ο αυξανόμενος πληθυσμός, η τεχνολογία και η ψηφιακή μετάβαση, η καινοτομία στην υγειονομική περίθαλψη. Η πανδημία, αν μη τι άλλο, είναι πιθανόν να επιταχύνει αυτές τις τάσεις σε όλο τον κόσμο.
Δημογραφικά στοιχεία
Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός συνεχίζει να γηράσκει με αυξητικούς ρυθμούς, αναμένονται σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία. Υπάρχει σαφής ανάγκη για εύρεση λύσεων όσον αφορά στις οικονομικές και υγειονομικές προκλήσεις που παρουσιάζονται. Οι άνθρωποι όχι μόνο ζουν περισσότερο, αλλά επίσης επιδιώκουν έναν υγιέστερο και εξυπνότερο τρόπο ζωής, τον οποίο οι εταιρείες καλούνται να αξιοποιήσουν.
Περιβάλλον
Η αειφορία ή βιώσιμη ανάπτυξη θα είναι ένα από τα καθοριστικά κινήματα της δεκαετίας, καθώς κυβερνήσεις και εταιρείες ανά το παγκόσμιο επιδιώκουν την υλοποίηση της Ατζέντας 2030 του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Οι εταιρείες που επιλέγουν να ακολουθήσουν ένα νέο οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης, βασισμένο σε μια κυκλική οικονομία, ή που καινοτομούν για να μειώσουν το οικολογικό τους αποτύπωμα, οδεύουν προς την κατεύθυνση των ρυθμιστικών και καταναλωτικών τάσεων.
Καινοτομία
Η ψηφιακή οικονομία ευδοκιμεί και η καινοτομία σε τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη μπορεί να παρέχει θεμιτές λύσεις σε μελλοντικές προκλήσεις. Η ανάπτυξη νέων εφαρμογών και η χρηστικότητα της τεχνητής νοημοσύνης (AI) και του Big Data ή αλλιώς «Μεγάλα Δεδομένα» σε διάφορους τομείς θα είναι καθοριστικοί παράγοντες για την αύξηση εσόδων. Νέες τεχνολογίες, όπως το 5G, ανοίγουν τον δρόμο για ακόμα περισσότερη ανάπτυξη σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της εξ αποστάσεως χειρουργικής, της επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality) και της αυτόνομης οδήγησης.
*Μέλος Δ.Σ. CFA Society Κύπρου
Πρόεδρος Επιτροπής Research Challenge and University Relations