*Του Μιχάλη Ζάνου
Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ) έχει πάρει τη θέση της στο σημερινό εταιρικό κόσμο και οι επιχειρήσεις που την αγνοούν, το κάνουν με δικό τους ρίσκο!
Οι Κοινωνικά Υπεύθυνες επιχειρήσεις λαμβάνουν μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι υπάρχουν θετικές κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις, που σχετίζονται με τον τρόπο λειτουργίας τους. Οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν σε ενεργές προσπάθειες ΕΚΕ καταγράφουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν στον κόσμο για να ενσωματώσουν την αντιμετώπιση πολιτιστικών και κοινωνικών ζητημάτων, με στόχο να επωφεληθούν από την διαδικασία. Οι επιχειρήσεις που υιοθετούν στρατηγική Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης αυξάνουν την φήμη και τα έσοδα τους, αλλά προάγουν και την αλλαγή και την πρόοδο σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η ΕΚΕ δεν είναι φιλανθρωπία. Για να εφαρμοστεί σωστά, θα πρέπει να ενταχθεί στις αξίες και την κουλτούρα μιας επιχείρησης και να επηρεάσει θετικά τον τρόπο με τον οποίο η επιχείρηση δραστηριοποιείται. Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη θα πρέπει να ενυπάρχει στην αποστολή και το μήνυμα ενός οργανισμού και επίσης να κατέχει ισχυρή θέση στο μάρκετινγκ και τη διαφήμιση. Οι εταιρείες πρέπει να γνωρίζουν ότι η προώθηση των αρχών της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης ωφελεί μόνο τις εταιρείες που τις εφαρμόζουν σωστά. Διαφορετικά, η ψευδής διεκδίκηση της κοινωνικής αλλαγής θα μπορούσε να οδηγήσει σε κακή δημοσιότητα.
Οι επιχειρήσεις που αγνοούν την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη διατρέχουν πολλούς κινδύνους. Η κακή φήμη σε κοινωνικό και περιβαλλοντικό επίπεδο μπορεί να δημιουργήσει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στη συνολική αποδοτικότητα και επιτυχία μιας επιχείρησης, καθώς οι καταναλωτές θέλουν σήμερα να ξοδεύουν τα χρήματά τους σε προϊόντα και υπηρεσίες που προέρχονται από κοινωνικά υπεύθυνες επιχειρήσεις. Καθώς μεγαλώνουν οι απαιτήσεις των καταναλωτών είναι σημαντικό οι επιχειρήσεις να θεωρούν την Εταιρική τους Κοινωνική Ευθύνη ως καθεστώς. Η ενδυνάμωση ενός μοντέλου κοινωνικής ευθύνης είναι απαραίτητη για την προσέλκυση περισσότερων καταναλωτών/πελατών.
Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη είναι κάτι περισσότερο από μια επιχειρηματική τάση ή μανία. Οι επιχειρήσεις που θέλουν να παραμείνουν σχετικές με τις νέες γενιές και που θέλουν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη σε όλο τον κόσμο, αυξάνοντας παράλληλα τα δικά τους έσοδα και την αποδοτικότητα τους, θα επωφεληθούν αν υιοθετήσουν στην καθημερινή τους δραστηριότητα τις αρχές της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.
Ως εκ τούτου, μια στρατηγική προσέγγιση της ΕΚΕ είναι ολοένα και πιο σημαντική για την ανταγωνιστικότητα μιας επιχείρησης. Μπορεί να αποφέρει οφέλη όσον αφορά την διαχείριση κινδύνων, την εξοικονόμηση κόστους, την πρόσβαση σε κεφάλαια, τις σχέσεις με τους πελάτες, τη διαχείριση των ανθρώπινων πόρων και την ικανότητα καινοτομίας. Ενθαρρύνει επίσης μεγαλύτερη κοινωνική και περιβαλλοντική ευθύνη σε μια εποχή που η κρίση έχει καταστρέψει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και τα επίπεδα εμπιστοσύνης τους στις επιχειρήσεις.
Μέσω της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, οι επιχειρήσεις μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Ακόμα, αντιμετωπίζοντας την κοινωνική τους ευθύνη, οι επιχειρήσεις μπορούν να δημιουργήσουν μακροπρόθεσμη εμπιστοσύνη των εργαζομένων, των καταναλωτών και των πολιτών ως βάση για βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα.
Τέλος, η εταιρική κοινωνική ευθύνη απαιτεί τη συνεργασία με εσωτερικά (internal) και εξωτερικά (external) ενδιαφερόμενα μέρη (stakeholdres), ώστε να επιτρέπει στις επιχειρήσεις να επωφελούνται από τις ταχέως μεταβαλλόμενες προσδοκίες της κοινωνίας. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως κινητήριος μοχλός για την ανάπτυξη νέων αγορών και να δημιουργήσει πραγματικές ευκαιρίες ανάπτυξης.
*Managing Director
Aspon Consulting