Της Μαρίας Ευριπίδη
Ο γαμήλιος τουρισμός αποτελεί μια ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά τουρισμού που τα τελευταία χρόνια έχει εδραιωθεί στην Κύπρο, με σημαντική συνεισφορά και οικονομική ανάπτυξη όχι μόνο για την τουριστική βιομηχανία αφού αποτελεί πηγή εσόδων για διάφορους τομείς της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των Δημοτικών Αρχών.
Η Κύπρος, κατατάσσεται στις πρώτες επιλογές γαμήλιων προορισμών στη Μεσόγειο, χάρη στο μαγευτικό φυσικό τοπίο με τις βραβευμένες παραλίες, τις ιδανικές καιρικές συνθήκες, αλλά και το σχετικά χαμηλότερο κόστος διοργάνωσης.
Κάθε χρόνο ο γαμήλιος τουρισμός αποφέρει στην Κύπρο, γύρω στα 120 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που τον κατατάσσει ως ένα από τα κύρια ειδικά προϊόντα τουρισμού της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, από την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου διοργανώνονται στην Κύπρο περίπου 5.000 γάμοι ετησίως, που συνοδεύονται από ένα μέσο όρο 50 καλεσμένους. Άλλες σημαντικές αγορές για την Κύπρο στον τομέα αυτό είναι το Ισραήλ, ο Λίβανος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και η Ρωσία.
Η κατάρρευση ενός από τους μεγαλύτερους τουριστικούς κολοσσούς ανά το παγκόσμιο, της Thomas Cook, έφερε όπως ήταν λογικό έντονη ανησυχία, λόγω των πιθανών αλυσιδωτών ζημιών που μπορεί να προκαλέσει. Το BookYourWeddingDay.com, η μοναδική πλατφόρμα στον κόσμο που προσφέρει άμεση κράτηση γαμήλιων τελετών , θέσαμε σε ισχύ στρατηγικό πλάνο για την το μετριασμό των αρνητικών επιπτώσεων και του πιθανού ενδεχόμενου μαζικών ακυρώσεων προγραμματισμένων γάμων για το 2020 και 2021. Μέσα από υπάρχουσες στρατηγικές συνεργασίες με άλλες τουριστικές εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου και ειδικότερα με τον ταξιδιωτικό κολοσσό TUI με τον οποίο επίσης η πλατφόρμα BookYourWeddingDay.com διατηρεί από την 1η Μαρτίου 2017 στρατηγική συνεργασία και οι οποίοι προσφέρουν πακέτα γάμων. Η BookYourWeddingDay.com κατάφερε να ελαχιστοποιήσει τις ζημίες, και συνεχίζει μέσα από τις διάφορες ενέργειες που πραγματοποιούνται να προσελκύεται το ενδιαφέρον των ζευγαριών καθιστώντας το νησί μας ως έναν από τους καλύτερους γαμήλιους προορισμούς.
Η αβεβαιότητα που προκαλεί η κατάρρευση ενός «γίγαντα» του τουρισμού θα πρέπει να μας ταρακουνήσει, να αναθεωρήσουμε τη στρατηγική μας ως κράτος για είμαστε ένα βήμα μπροστά από οποιαδήποτε μελλοντική πρόκληση. Ο εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος με υποδομές, προϊόντα και υπηρεσίες Ειδικών και Εναλλακτικών Μορφών, που πλέον είναι πάρα πολλές, συγκροτώντας μια σημαντική και ποιοτική αγορά, αποτελεί ένα προαπαιτούμενο. Επιπλέον, δεν πρέπει πλέον να βασιζόμαστε στην εποχή των λίγων και σταθερών αγορών και του ενός τουριστικού προϊόντος. Πρέπει να αναζητήσουμε νέες αγορές ή νέες ομάδες-στόχους στις ήδη υπάρχουσες, επιδιώκοντας σταθερά την αύξηση αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας των τουριστών. Τέλος, είναι σημαντική η επανατοποθέτηση των προτεραιοτήτων της ζήτησης και εξειδίκευση του τουριστικού μάρκετινγκ, με σκοπό την αναβάθμιση και δυναμική προβολή της «εικόνας» της Κύπρου. Όλα αυτά στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδίου μάρκετινγκ για τις Ειδικές και Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού που να απαιτεί συμμετοχικές διαδικασίες και από «εταίρους του τουρισμού» όπως είναι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και ειδικά επιτυχημένοι επιχειρηματίες των ιδικών ενδιαφερόντων του τουρισμού.