Λιβύη: Μετά από 9 χρόνια ξεκίνησε και πάλι η λειτουργία του Χρηματιστηρίου

Το Χρηματιστήριο της Λιβύης ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2006 και την ανέστειλε το 2014 λόγω του εμφυλίου πολέμου

Μετά από εννιά χρόνια παύσης ήχησε το καμπακάκι έναρξης των διαπραγματεύσεων στο χρηματιστήριο της Λιβύης, το οποίο είχε σταματήσεις τη λειτουργία λόγω της πολιτικής κατάστασης. Η πρώτη συνεδρίαση έγινε στο κτήριο της Τρίπολης, ενώ οι συναλλαγές στο κτήριο της Βεγγάζης αναμένεται να ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters.

Ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης εθνικής ενότητας Abdulhamid al-Dbeibah και ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του χρηματιστηρίου Bashir Mohamed Ashour μαζί με άλλους αξιωματούχους χτύπησαν το κουδούνι.

Ο Λίβυος πρωθυπουργός στην ομιλία του τόνισε ότι το χρηματιστήριο είναι «ένα από τα μέσα για τη βελτίωση της λιβυκής οικονομίας».

 

«Η σημασία του χρηματιστηρίου ενσωματώνεται στον διπλασιασμό του ΑΕΠ και στο κλείσιμο του δημοσιονομικού ελλείμματος, γεγονός που μειώνει την επιβάρυνση του γενικού προϋπολογισμού του κράτους» είπε

Ο Ashour επεσήμανε ότι η επιτυχία της αγοράς θα εξαρτηθεί από τη «σταθερότητα και την ανάπτυξη των διαφόρων τομέων του κράτους»

Είπε ότι η χρηματιστηριακή αγορά θα προσπαθήσει να επιφέρει αύξηση του όγκου των εταιρείων που θα εισαχθούν.

Από τις 10 εταιρείες, οι οκτώ είναι εισηγμένες στο πρόγραμμα διαπραγμάτευσης της Δευτέρας, αλλά μόνο τρεις από αυτές έκαναν συναλλαγές, σημειώνει ο Lamin Haman, σύμβουλος ενημέρωσης της αγοράς.

Το Χρηματιστήριο της Λιβύης ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2006. Μετά την πτώση του πρώην καθεστώτος του Μουμάρ Καντάφι κατά την εξέγερση που υποστηρίχθηκε από το ΝΑΤΟ το 2011, ανέστειλε τη διαπραγμάτευσή της για περισσότερους από 12 μήνες.

Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου μεταξύ ένοπλων φατριών που διεκδικούσαν την εξουσία το 2014, η διαπραγμάτευση ανεστάλη και πάλι. Την ίδια χρονιά, ο σημαντικότερος παραγωγός πετρελαίου στη Βόρεια Αφρική διαιρέθηκε μεταξύ αντιμαχόμενων ανατολικών και δυτικών παρατάξεων.

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε επίσης: Νed Davis Research: Η μεγαλύτερη απειλή για τις αγορές το 2024 η έλλειψη ρευστότητας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ