Τι σημαίνει η ψήφος εμπιστοσύνης των Αμερικανών στον Great Sea Interconnector

    Ποιο είναι το αμερικανικό fund που ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου- Ισραήλ

    Η χθεσινή επισημοποίηση του ενδιαφέροντος του αμερικανικού κρατικού fund DFC για είσοδο στο project της διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου -  Ισραήλ, τον περίφημο Great Sea Interconnector αποτελεί μια βαρύνουσας σημασίας εξέλιξη που ανοίγει νέους δρόμους για την υλοποίηση του κομβικού αυτού ενεργειακού έργου. 

    Με την επικείμενη είσοδο του κρατικού αμερικανικού επενδυτικού fund επιτυγχάνονται δύο σημαντικά ζητούμενα. Το πρώτο είναι ότι η επισημοποίηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος του κρατικού επενδυτικού fund καθιστά αντιληπτό σε όλους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν το έργο, γεγονός που με τη σειρά του εκμηδενίζει το γεωπολιτικό ρίσκο του έργου. Και όταν μιλάμε για γεωπολιτικό ρίσκο αρκεί να σημειωθεί ότι η χάραξη του έργου περνά μέσα από τις ΑΟΖ της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. 

    Το δεύτερο σημαντικό ζητούμενο είναι ότι δίνεται σήμα στην επενδυτική κοινότητα γενικότερα ότι το έργο μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης και άρα ανοίγει ο δρόμος για προσέλκυση αμερικανικών ιδιωτικών κεφαλαίων. Σημειώνεται ότι ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός του GSI υπολογίζεται στα 2,4 δις. ευρώ όταν το έργο επιδοτείται κατά το 1/3 από την ΕΕ,  με τον ΑΔΜΗΕ να έχει ήδη επενδύσει περισσότερα από 130 εκατ. ευρώ. Αποτελεί δηλαδή σημαντικό ζητούμενο η προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων που θα καλύψουν ένα μεγάλο ποσοστό της επενδυτικής δαπάνης προκειμένου να προχωρήσει η υλοποίηση του έργου. 

    Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα ο ΑΔΜΗΕ προετοιμάζει και αναμένεται να προχωρήσει το αμέσως επόμενο διάστημα σε open call για την προσέλκυση ενδιαφερόμενων επενδυτών στο έργο. 

    Τώρα ως προς την είσοδο του DCF, σύμφωνα με πληροφορίες οι Αμερικανοί που στην Ελλάδα είναι ήδη γνωστοί από τη συμμετοχή τους στη συμφωνία χρηματοδότησης ύψους 125 εκατ. δολαρίων της Onex για την ανακαίνιση και εκσυγχρονισμό των ναυπηγείων της Ελευσίνας, θα εισέλθουν στο project της διασύνδεσης με ποσοστό της τάξης του 10%. Αν και το ποσοστό που θα αποκτήσουν είναι σχετικά μικρό, εντούτοις έχουν προτείνει στην ελληνική πλευρά τη συμμετοχή τους στο σκέλος της χρηματοδότησης με μεγαλύτερο ποσοστό. Βεβαίως για να προχωρήσουν οι σχετικές συζητήσεις θα πρέπει να προηγηθεί ένα πιο λεπτομερές due diligence. 

    Σημειώνεται ότι το αμερικανικό κρατικό fund θα εισέλθει στο σχήμα του έργου ως 5ος μέτοχος μαζί με τους ΑΔΜΗΕ, Κυπριακή Δημοκρατία, Aluma (Ισραήλ) και TAQA (Άμπου Ντάμπι).

    Η σημασία του έργου

    Η σημασία του έργου είναι κομβική κυρίως για την Κύπρο καθώς θα άρει την ενεργειακή της απομόνωση διασυνδέοντάς την με την Κρήτη και κατ᾽ επέκταση με το ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα. Όπως είχε τονίζει ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ Μ. Μανουσάκης "το κυριότερο όφελος αφορά τους καταναλωτές καθώς όταν διασυνδέονται δύο κράτη, αυτό που συμβαίνει είναι ότι αγωνίζονται μεταξύ τους οι παραγωγοί ενέργειας προκειμένου να φτάνει τελικά στους καταναλωτές το φθηνότερο δυνατό ενεργειακό προϊόν. Και επίσης οι παραγωγοί έχουν την ευκαιρία – όντας ανταγωνιστικοί – να εξάγουν ενέργεια". 

    Ταυτόχρονα η Κύπρος θα συνδεθεί όχι μόνο με την Ελλάδα αλλά συνολικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτός είναι ο λόγος που και οι Ισραηλινοί θέλουν να διασυνδεθούν προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε μια πολύ μεγάλη αγορά. 

    Ρυθμιστικές εκκρεμότητες

    Πάντως ενώ σε επίπεδο μετόχων τα νέα είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρα και εκδηλώνεται σημαντικό ενδιαφέρον από νέους παίκτες, υπάρχουν ακόμη σημαντικές εκκρεμότητες κυρίως ρυθμιστικού χαρακτήρα που θα πρέπει να επιλυθούν ώστε να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι διαδικασίες. 

    Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν δύο βασικές ρυθμιστικές εκκρεμότητες. Η πρώτη αφορά την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών ώστε να γίνουν δεκτές κάποιες τροποποιήσεις στην απόφαση της ΡΑΑΕΥ για τον καθορισμό της μεθοδολογίας του εσόδου. Η δεύτερη εκκρεμότητα αφορά στην ανακοίνωση από μέρους των ρυθμιστικών αρχών ενός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για τις επόμενες αναγκαίες ρυθμιστικές αποφάσεις που απαιτούνται για το έργο. 

    Εφόσον, επιλυθούν αυτές οι δύο εκκρεμότητες τότε θα εκλείψει ο ρυθμιστικός κίνδυνος γεγονός που θα ανοίξει το δρόμο για την περαιτέρω ωρίμανση του έργου. 

    Ποιο είναι το DFC

    Ο αναπτυξιακός οργανισμός Development Finance Corporation (DFC), με προϋπολογισμό για φέτος πάνω από 1 τρισ δολ. είναι ένα κρατικό επενδυτικό fund το οποίο στηρίζει και προωθεί ανά το κόσμο μόνο έργα τα οποία συνάδουν με τα αμερικανικά συμφέροντα, όπως η πρόσφατη χρηματοδότηση στην Onex για την απόκτηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Επί της ουσίας πρόκειται για τον αναπτυξιακό χρηματοδοτικό οργανισμό της κυβέρνησης των ΗΠΑ που συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα παρέχοντας χρηματοδοτικές λύσεις σε κλάδους, όπως η ενέργεια, η υγεία, οι κρίσιμες υποδομές και η τεχνολογία. Οι επενδύσεις του DFC ενσωματώνουν τα ύψιστα διεθνή πρότυπα με σεβασμό προς το περιβάλλον και τα ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα.

    Πηγή: capital.gr

    Διαβάστε επίσης: Μαρίνα Λάρνακας - Δρόμος Πάφου-Πόλης: «Σε 10 μέρες θα ξεκαθαρίσει το σκηνικό»

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ